Ook topsporters moeten op vakantie

Array

Herstel is voor topsporters net zo belangrijk als trainen. En voor optimale prestaties moeten ze ook letten op hun mentale welbevinden. Dat zegt promovendus Michel Brink, die onderzoek deed naar stress en herstel bij jonge topsporters. Als sporters langer en harder gaan trainen kan dat leiden tot blessures, ziektes en overtraindheid. Bij overtraindheid gaan de prestaties achteruit en kampen sporters met vermoeidheid, verstoorde eet- en slaappatronen, concentratieproblemen en gevoelens van depressie.

Brink volgde twee jaar lang een grote groep jonge Nederlandse topvoetballers en -atleten. Hij liet ze met behulp van dagboeken en vragenlijsten hun trainingsprogramma en mentaal welbevinden bijhouden en koppelde die informatie aan testprestaties, blessures en ziektes. Ook onderzocht Brink vroege signalen van overtraindheid zoals hormonale reacties op inspanning en reactiesnelheid.

Brink ontdekte dat bij het monitoren van de balans tussen stress en herstel zowel fysieke, psychologische als sociale aspecten moeten worden meegenomen. De trainingsbelasting opvoeren kan, maar alleen zolang de sporter zich er op alle fronten goed bij voelt. Is dat niet meer het geval, dan kan hij beter terugschakelen. Soms kan met minder training een beter resultaat worden behaald en het risico op gezondheidsproblemen worden verminderd.

Michel Brink (Hengelo, 1981) is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Hij deed zijn promotieonderzoek bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het UMCG en de Graduate School for Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN) van de RUG/UMCG. Zijn onderzoek werd medegefinancierd door ZonMw. Brink werkte al als docent bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen. Sinds september coördineert hij daarnaast bij het Hanze Instituut voor Sportstudies onderzoek naar de optimalisatie van sportprestaties.

Balancing stress and recovery in sports
Datum: 06 december 2010
Promotie: dhr. M.S. Brink, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Balancing stress and recovery in sports
Promotor(s): prof.dr. C. Visscher
Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen