17 van de 10 duizend Nederlanders dakloos

Array

Begin 2009 telde Nederland ruim 17,5 duizend daklozen van 18 tot 65 jaar. Dat komt overeen met 17  per 10 duizend inwoners in deze leeftijdsgroep. Het betreft mensen zonder vaste verblijfplaats die slapen op straat, in openbare gebouwen, in de laagdrempelige opvang of bij familie of vrienden. Hoewel de overgrote meerderheid van de daklozen uit mannen bestaat, zijn toch twee op de tien daklozen vrouwen. Vrouwelijke daklozen zijn, met ruim 30 procent, relatief vaak tussen de 18 en 30 jaar oud. Bij de mannelijke daklozen gaat het om 20 procent in deze leeftijdsgroep.Ook zijn de vrouwen minder vaak van niet-westers allochtone herkomst dan de mannen. Met een kwart was het aandeel niet-westerse allochtonen ook onder hen wel aanmerkelijk hoger dan bij de totale bevolking.

Dakloze vaak man, ongehuwd en tussen de 30 en 50 jaar
Daklozen zijn voornamelijk ongehuwde mannen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Niet-westerse allochtonen zijn onder daklozen fors oververtegenwoordigd. Van de daklozen is 36 procent niet-westers allochtoon, tegenover 11 procent van de totale bevolking.

Een op de drie daklozen in de vier grote steden
Dakloosheid speelt vooral in de vier grote steden. Een op de drie daklozen verblijft in Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Rotterdam. Onder deze daklozen bevinden zich, vergeleken met die in de rest van het land, relatief meer ouderen en niet-westerse allochtonen.

Bron: CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen