Elke dag kwartier frisse lucht

Array

Senioren moeten minstens een kwartier per dag buiten doorbrengen en gezonde voeding gebruiken, inclusief margarine of halvarine. Dit houdt hun vitamine D-gehalte op peil.

Gezondheidsraad
Dit advies geeft dr. Tischa van der Cammen, hoofd Geriatrie van het Erasmus MC. Zij baseert haar aanbeveling in de GENERO-nieuwsbrief op een richtlijn van de Gezondheidsraad. Uiteraard moet bij het wandelen worden gelet op gladheid en sneeuw.

Belangrijk
Van der Cammen stelt dat vitamine D niet alleen belangrijk is voor behoud van de botmineraaldichtheid. Het heeft ook invloed op alle organen en weefsels in het lichaam, inclusief de skeletspieren, bloedvaten en het hersenweefsel.

Daglicht
De belangrijkste bron van vitamine D is daglicht. De huid gebruikt UV-B om vitamine D aan te maken. Daarnaast komt vitamine D voor in voeding, onder meer in margarine, halvarine, bak- en braadproducten en vette vis, zoals makreel.

Eenzijdig
Als mensen ouder worden, gaat hun vitamine D-hormoonsysteem achteruit. Bovendien komen ze vaak minder buiten. Ook eten ze soms eenzijdig. Door dit alles krijgen ze te weinig vitamine D binnen.

Tehuis
Het dreigend tekort geldt voor zelfstandig wonende senioren, maar zeker ook voor ouderen in een verzorgingstehuis. Van hen heeft 68% een tekort aan vitamine D. Vandaar het advies: elke dag naarbuiten en gevarieerd eten. Is dit niet mogelijk, dan wordt een supplement 20 microgram extra vitamine D per dag aangeraden.
Lees hier over de aanbeveling van de Gezondheidsraad.

Recente artikelen