Ereprijs voor Jules Tielens, psychiater te Amsterdam

Array

Straatpsychiater Jules Tielens krijgt de Ereprijs 2010 van het Fonds Psychische Gezondheid. Hij krijgt deze belangrijke prijs in de GGZ voor de bijzondere wijze waarop hij zich inzet voor mensen met psychotische stoornissen. Tielens is psychiater bij het VIP-team van het AMC. Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag, vice-voorzitter van het Fonds Psychische Gezondheid reikt de Ereprijs uit tijdens de Publieksdag Open Mind op 11 december.

Jules Tielens (1960) is een gedreven no-nonsense psychiater. Hij bemoeit zich al twaalf jaar intensief met dak- en thuislozen met psychotische stoornissen in het centrum van Amsterdam. Mensen die thuis of op straat in de war zijn, te veel middelen gebruiken, niet voor zichzelf kunnen zorgen en soms voor veel onmacht of overlast zorgen. Tielens is straatpsychiater van het soort van ‘handen uit de mouwen’. Hij werkte twaalf jaar bij het Rehab-team van Arkin en nu bij het VIP-team van het AMC. Hij verdiept zich in de mensen en hun wanen en probeert ze te doorgronden en te helpen. Hij doet dit niet alleen door dokter te zijn maar ook door muziek met ze te maken. Onder het motto ‘niet platspuiten maar platspelen’, treedt Tielens met de Electric Space Cowboys op in psychiatrische klinieken in heel Nederland. Ook geeft hij met andere bandleden popworkshops aan patienten.

Welke openingszin roep je door de brievenbus tegen een wantrouwige psychotische patient? Het staat in het boek Bemoeizorg dat Jules Tielens in 2010 schreef samen met psycholoog Maurits Verster. Het is een praktisch handboek voor bemoeizorg, niet gebaseerd op onderzoek, maar louter op ervaring. Op de publieksdag zal Tielens een openbare demonstratie geven van bemoeizorg.

De Ereprijs van het Fonds Psychische Gezondheid wordt dit jaar voor de zeventiende keer toegekend. Iedere twee jaar wordt de Ereprijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan verbetering van de geestelijke gezondheidszorg. De prijs bestaat uit een erepenning, een oorkonde en een geldbedrag van vijfduizend euro. De publieksdag ‘Open Mind’ vindt plaats op zaterdag 11 december 2010 van 9-16 uur in de Amsterdam RAI.

Bron: Psychische gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen