Model om crisisbestrijding infectieziektes te verbeteren

Uitbraken van infectieziekten hebben de afgelopen decennia steeds vaker geleid tot crises. Deze crises zijn vaak zeer complex. Er zijn veel disciplines bij betrokken, de effecten strekken zich internationaal uit, er is tijdsdruk, er zijn wetenschappelijke onzekerheden en er is sprake van veranderende maatschappelijke percepties.
In het verleden, bijvoorbeeld bij de uitbraak van SARS, is naar voren gekomen dat het ontoereikend is om in crisissituaties adviezen en richtlijnen op te stellen en deze te verspreiden naar de professionals in het veld. Het blijkt dat de verschillende componenten van de bestrijdingsketen onvoldoende aan elkaar gelinkt zijn.
Promovendus Aura Timen deed onderzoek, vanuit verschillende perspectieven, naar de generieke componenten bij crisisbestrijding. Ze presenteert een model bestaande uit: een instrument voor de ontwikkeling van crisisrichtlijnen, de barrières in de uitvoering gezien vanuit de professionals en de gevolgen van de maatregelen voor de patienten. Dit model kan worden gebruikt om de crisisbestrijding daadwerkelijk te verbeteren. Voor de patienten op wie de maatregelen van toepassing zijn, biedt dit systeem een garantie dat de crisisadvisering betrouwbaar, accuraat en transparant is.

Biografie
Aura Timen (Cluj, Roemenie, 1966) studeerde geneeskunde in Cluj en aan de VU te Amsterdam. Ze is geregistreerd als arts maatschappij en gezondheid, profiel infectieziektebestrijding. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud, binnen de onderzoeksinstituten Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity en Nijmegen Centre for Evidence Based Practice.. Timen is hoofd afdeling Respons en plaatsvervangend hoofd Landelijke Coördinatie Infectiebestrijding bij het RIVM.

Datum: woensdag 15 december 2010
Tijd: 13:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. A. Timen
Promotors: De heer prof. dr. R.P.T.M. Grol, de heer prof. dr. J.W.M. van der Meer
Copromotors: Mevrouw dr. M.E.J.L. Hulscher, de heer dr. J.E. van Steenbergen (RIVM)
Titel promotie: Outbreak management: towards a model for the next crisis

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen