LUMC en AMC gaan samenwerken bij onderzoek naar hart- en vaatziekten

Array

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaan intensief samenwerken bij fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten met de oprichting van het Rembrandt Institute of Cardiovascular Science (RICS). Jaarlijks zullen vier jonge onderzoekers met nieuw promotieonderzoek beginnen in gezamenlijke projecten. De opening vandaag van het RICS wordt omlijst met een symposium waar bijna tweehonderd onderzoekers uit Leiden en Amsterdam aanwezig zullen zijn.

Op het LUMC en het AMC werkt een groot aantal cardiovasculaire onderzoekers. De kennis wordt nu gebundeld in het virtuele Rembrandt Institute of Cardiovascular Science (RICS). De twee leiders, LUMC-moleculaire bioloog prof. dr. Pieter Reitsma en AMC-cardioloog prof. dr. Yigal Pinto verwachten veel synergie van deze uitbreiding van hun samenwerking.

Het RICS richt zich op fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Hieronder valt een breed scala aan aandoeningen, zoals vaatproblemen, hartritmestoornissen, nierziekten en stollingsziekten. Beide umc’s investeren jaarlijks enkele tonnen in het RICS. Met het geld kunnen ieder jaar vier onderzoekers aan nieuw promotieonderzoek beginnen. Vandaag worden tijdens het symposium de eerste twee subsidies bekendgemaakt. De onderzoekers gaan in tweetallen werken aan het onderzoek, één in het AMC en één in het LUMC. Het doel is om nieuw baanbrekend onderzoek te stimuleren, onderzoek dat meestal moeilijk te financieren valt.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen