“Depressie niet bagatelliseren”

Array

Zwaar depressieve mensen kampen met groot en soms levensbedreigend lijden. Dat mag niet gebagatelliseerd worden, stelt de Maastrichtse psychiater Frenk Peeters in de nieuwste editie van Nefarma&.

Peeters geeft in het blad weerwoord aan wetenschapsfilosofe Trudy Dehue, schrijfster van het boek ‘De depressie-epidemie’. In dat boek en in het Nefarma&-interview betoogt zij dat de term depressie in de huidige neoliberale samenleving ongemerkt extra betekenissen heeft gekregen, zoals ‘niet succesvol, niet weerbaar en niet ondernemend genoeg’. Volgens de auteur is het aantal mensen dat aan depressiebestrijding doet, in welvarende landen als Nederland sterk toegenomen. Farmaceutische bedrijven varen daar wel bij, meent Dehue, en doen er volgens haar alles aan om mensen te leren dat zij hun leed moeten beschouwen als het gevolg van een stoornis.

Critici van Dehue’s werk bestrijden in de eerste plaats dat er sprake is van een epidemie. Recente cijfers van het Trimbos-instituut laten juist zien dat het aantal mensen dat lijdt aan depressies juist licht afneemt, zegt Frenk Peeters. Hij waarschuwt dat niet het beeld mag ontstaan dat het bij depressies om een soort aanstellerij gaat. “We zijn niet bezig met kosmetische psychiatrie. Het gaat om echt ernstige ziektebeelden.”

Peeters erkent dat het onderwerp veel meer onder de aandacht is gekomen, maar onderstreept dat daar goede redenen voor zijn. “In de jaren negentig werd duidelijk dat veel mensen leden aan een depressie zonder dat ze daarvoor behandeld werden. Het is toen wereldwijd op de agenda gezet met het idee die mensen op te sporen en te behandelen zodat het beter met ze zou gaan. Farmaceutische bedrijven hebben daar denk ik ook wel een rol in gespeeld: er kwamen middelen op de markt die veiliger waren en makkelijker voor te schrijven en in te nemen waren dan de medicijnen die tot dan toe beschikbaar waren. Dat heeft de drempel ook verlaagd.”

Hij vindt niet dat Dehue depressie bagatelliseert, maar wel dat het beeld dat de Groningse hoogleraar schetst van de stand van zaken in de wetenschap en in de psychiatrische praktijk niet representatief is. “In haar boek beschrijft ze dat mensen voornamelijk met biologische behandelingen tegemoet worden getreden. Dat is in de dagelijkse praktijk helemaal niet het geval. Er is een heel scala aan behandelmethoden. De nieuwe richtlijn over depressie is daar ook heel duidelijk over. Het belangrijkste is uiteindelijk dat we in Nederland met z’n allen komen tot een goed behandelbeleid voor mensen met ernstige depressies. Voor iedereen moeten alle behandelmogelijkheden beschikbaar zijn en blijven. Zeker met alle huidige financiele perikelen is dat een van mijn grootste zorgen.”

De volledige dialoog van Peeters en Dehue leest u  in Nefarma& van november 2010 (zie Publicaties). U kunt het blad gratis maandelijks ontvangen als u uw contactgegevens mailt naar [email protected].

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen