Kwaliteit CVA Ketenzorg kan omhoog

In het jaar 2013 gaat de zorg voor CVA patienten uit de AWBZ over naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). In vakjargon: er bevinden zich jaarlijks circa 30.000 patienten in de Awbz met een indicatie voor Zorgzwaartepakket negen (ZZP-9). Deze groep heeft meestal naast een CVA ook andere aandoeningen, verblijft circa zeventig dagen in een verpleeghuis en herstelt meestal tot 50% van wat men kon vóór de beroerte. Na de overgang in 2013 wordt de zorg aan deze groep betaald op basis van een DBC, zoals gebruikelijk is in de Zvw.

Het Ministerie van VWS heeft in de afgelopen maanden een aantal ‘proeftuinen’ aangewezen die in 2011 en 2012 experimenteren met een transitietarief. Op basis van de ervaringen in die ‘tuinen’ moet eind 2012 het DBC tarief voor revalidatie tot stand komen. Dit wordt een van de duurste DBC’s, want deze betreft een intramurale ligduur voor revalidatie zestig tot tachtig dagen. Van belang is verder wie deze DBC mag openen: het ziekenhuis? Het verpleeghuis?  De revalidatie instelling? Of een multidisciplinair behandelteam van neurologen, ouderenartsen en revalidatie-artsen?

Een van de aangewezen ‘proeftuinen’ is de grote Tilburgse zorgaanbieder De Hazelaar. Op dinsdag 30 november namen tweehonderd behandelaren en verpleegkundigen van deze organisatie deel aan een studiedag over de vraag, hoe hun ‘proeftuin’ in te richten. Ik had de eer en het genoegen de studiedag te openen. Mijn lezing van veertig minuten had als titel ‘De kwaliteit van ketenzorg aan CVA patienten kan omhoog’.

Ik heb ervoor gepleit de aandacht niet alleen te richten op de overgang van CVA patienten van ziekenhuis naar verpleeghuis. Ook het bijtijds trainen van partners van patienten met een te hoge bloeddruk over het onderkennen van CVA symptomen en over doortastend handelen bij het optreden van een CVA is een onderdeel van de ‘proeftuin’. Daarnaast speelt een beschikbare TIA kliniek voor vroegtijdige onderkenning van een naderende beroerte een grote rol. Tenslotte is een tijdige prehospitale trombolyse door de ambulancezorg van groot belang.

Kortom, ik heb gepleit voor aandacht voor preventie van CVA-zorg. Daarnaast heb ik vele aspecten van ketenzorg en bekostiging daarvan in mijn lezing aan de orde gesteld. U treft de PPP’s van mijn voordracht aan op www.zorginnovatie.nl doorklikken op ‘Publicaties’ en zoeken op ‘PP presentaties’.  Tot zover dit bericht. Op 28 januari 2011 vindt het vijfde zorgpadencongres plaats op de Universiteit Utrecht. Een van de workshops gaat over een pas ontworpen 24 uur per dag geopende kliniek waar patienten met een TIA onmiddellijk terecht kunnen. De epidemioloog Frank de leeuw van het Radboud UMC te Nijmegen beschreef met collega’s deze kliniek en houdt de workshop. Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘Aankomende congressen’.

Op 7 april vindt het tiende congres over indicatiestelling voor AWBZ, Wmo en de Duitse Pflegeversicherung plaats. Een van de workshops betreft bovengenoemde overgang van CVA-zorg van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Als u in één dag weer op de hoogte wilt raken van alle recente ontwikkelingen in de indicatiestelling, kom dan naar dit congres. U vindt het op de genoemde website onder ‘aankomende congressen’.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen