Ruim 75 gemeenten helpen bij eigen bijdrage

Array

LPGGz-oproep versoepeling bijzondere bijstand groot succes
Het Landelijk Platform GGz heeft recent alle Nederlandse gemeenten opgeroepen om het recht op bijzondere bijstand voor kwetsbare mensen te verruimen. Veel van deze mensen hebben een inkomen op of onder het bestaansminimum en dreigen verder in de financiele problemen te komen vanwege de eigen bijdrage begeleiding of dagbesteding. Ruim 75 gemeenten hebben inmiddels toegezegd het recht op de bijzondere bijstand te versoepelen.

Landelijke oproep
Reden voor onze oproep was de zorgwekkende uitslag van diverse LPGGz-onderzoeken waaruit naar voren kwam dat vooral ggz-clienten en mensen in de maatschappelijke opvang noodgedwongen stoppen met begeleiding of dagbesteding omdat zij de eigen bijdrage niet langer meer kunnen betalen. Het LPGGz heeft alle Nederlandse gemeenten per brief gevraagd om de eigen bijdrage voor begeleiding AWBZ mee te tellen bij de bepaling of mensen recht op bijzondere bijstand hebben.

Versoepeling toegezegd
Ruim 75 gemeenten reageerden positief en hebben schriftelijk bevestigd dat minima een compensatie kunnen krijgen voor de eigen bijdrage begeleiding-AWBZ. Zij zien de kosten van de eigen bijdrage AWBZ voortaan als `noodzakelijk’ en tellen die mee bij de aanvraag voor bijzondere bijstand. Deelnemende gemeenten beoordelen wel alle aanvragen individueel op inkomen, vermogen en gezinssituatie.

Overige compensaties
Amsterdam en Den Haag hebben een eigen regeling voor een tegemoetkoming. Groningen en Utrecht bieden dagbesteding aan. Goes, Heemskerk en Heerlen bieden minima compensatie via een collectieve ziektekostenverzekering. Sommige gemeenten hebben de kosten voor de eigen bijdrage van minima op zich genomen en voldoen deze direct aan het CAK.

Landelijk Platform GGz

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen