SPSS for Starters: beginnershandboek (Engelstalig) voor het gebruik van SPSS bij medisch wetenschappelijk onderzoek

Array

Nieuwe publicatie van internist prof. dr. Cleophas en biostatisticus prof. dr. Zwinderman
SPSS for Starters is de titel van een onlangs verschenen, Engelstalig beginnershandboek voor het gebruik van de data-analysesoftware SPSS bij medisch wetenschappelijk onderzoek. Het is geschreven door internist/klinisch farmacoloog prof. dr. Ton Cleophas (Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht, Université Claude Bernard Lyon) en klinisch epidemioloog/biostatisticus prof. dr. Koos Zwinderman (AMC Amsterdam).

Cleophas en Zwinderman geven al vele jaren onderwijs in wetenschappelijke onderzoeksmethoden op geneeskundig en menskundig vlak. Zij kwamen tot de conclusie dat op dit vakgebied nog geen SPSS-basishandboek bestond en schreven het daarom zelf. Cleophas: ,,De bestaande boeken zijn veelal geent op economie en sociologie. Maar medische statistiek heeft heel eigen karakteristieken, omdat een diagnose mensenwerk is en geen twee patienten hetzelfde zijn.” Het boek bevat tal van basisanalyses en is doorspekt met reele, medisch-wetenschappelijke situaties. ,,Het bestaat uit weinig tekst en veel voorbeelden en is daardoor laagdrempelig en praktijkgericht”, zegt Cleophas.
Hoe zinvol en bruikbaar SPSS ook kan zijn, de auteurs zijn van mening dat alles wat in SPSS kan, in theorie óók op een wetenschappelijke zakrekenmachine kan. Daarom laten zij op hun recent verschenen uitgave spoedig een tweede boek volgen: Statistical data analysis on a Pocket Calculator.

Dit boek, over data-analyse op de zakrekenmachine, komt in het tweede kwartaal van 2011 op de markt.

Cleophas: ,,Zwinderman en ik vinden dat SPSS en aanverwante software niet zaligmakend is. Soms is de rekenmachine gewoon sneller en makkelijker. Maar om het daarop te kunnen, moet je als onderzoeker nog wel kunnen begrijpen wat je aan het doen bent. Daarover gaat het boek. Je leert een kind immers ook eerst zelf sommen maken en pas daarna een rekenmachine te bedienen, anders zal het nooit begrijpen wat de rekenmachine nu eigenlijk doet.”

Dit boek krijgt dezelfde omvang en opzet als SPSS for Starters. Beide uitgaven verschijnen bij wetenschappelijk uitgever Springer en vormen (niet noodzakelijkerwijs) een tweeluik.

SPSS for Starters
Cleophas, Ton J., Zwinderman, Aeilko H.
2010, ISBN 9789048195183, Hardcover
39,95 euro

Bron: ASZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen