NKI-AVL helpt borstkankerpatiënten weer aan het werk

Array

Het Nederlands Kanker Instituut -Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) biedt patienten met borstkanker ondersteuning om na, of in sommige gevallen tijdens, hun behandeling hun werk te hervatten. Vanwege de eerste positieve ervaringen is de polikliniek Werk en Borstkanker nu ook toegankelijk voor borstkankerpatienten van buiten het NKI-AVL.

Zo’n honderd vrouwen hebben inmiddels gebruik gemaakt van deze polikliniek. Meer dan de helft van de patienten had al een eigen bedrijfsarts, maar veel patienten waren daar niet tevreden over. Vaak werd aangegeven dat de bedrijfsartsen te zeer gefocust waren op snelle werkhervatting en relatief weinig wisten van kanker en werk. Veel patienten hadden behoefte aan een wat meer gespecialiseerde vorm van begeleiding. De meerderheid van de patienten had behoefte aan een oplossing waarbij door aanpassingen van werkinhoud en werktijden meer dan 65 procent kon worden gewerkt. Het zoeken naar een oplossing lukte vaak binnen de eerste twee ziektejaren. Slechts een klein deel van de patienten moest een (gedeeltelijke) WIA-uitkering aanvragen.

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die worden behandeld voor (borst)kanker tegen problemen op het werk aanlopen als zij blijven werken tijdens de behandeling of als zij weer beginnen met werken na de behandeling. Klachten die kunnen ontstaan door de ziekte en behandeling, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en gevoelens van angst kunnen de terugkeer naar het werk bemoeilijken. Wanneer er in de begeleiding meer aandacht wordt besteed aan deze klachten en de directe gevolgen daarvan voor het werk, kan dit leiden tot een prettiger en snellere terugkeer naar werk.

Op de polikliniek Werk en Borstkanker kunnen patienten met borstkanker een afspraak maken met een onafhankelijke bedrijfsartsconsulent die is gespecialiseerd in het helpen oplossen van problemen rondom de werkhervatting bij de ziekte (borst)kanker. Nieuw is dat nu ook patienten met borstkanker van buiten het NKI-AVL, dankzij een subsidie van Pink Ribbon, in ieder geval tot 1 november 2011 van deze extra service van de polikliniek gebruik kunnen maken.

U kunt een afspraak maken voor zowel een telefonisch of voor een face to face consult. Daarnaast bestaat nu ook de mogelijkheid om via de e-mail korte vragen te stellen. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer 020 – 512 2650 of een e-mail sturen naar [email protected].

De ontwikkeling van deze polikliniek is een onderdeel van het project Werk en Borstkanker dat wordt gerealiseerd met financiele ondersteuning van Pink Ribbon.

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen