Gelre Ziekenhuizen test Mammaprint bij borstkanker

Er is in de afgelopen twee jaar veel onderzoek geweest naar de zogenaamde Mammaprint bij borstkanker. Zo heeft het NKI in 2009, samen met 19 andere ziekenhuizen in Nederland, meegedaan aan een grote studie hierover. Nu test ook de Apeldoornse afdeling van het Gelre Ziekenhuis de Mammaprint: een genonderzoek van de borsttumor.

Revolutionair onderzoek
Het onderzoek is revolutionair en wellicht een doorbraak naar een betere behandelvorm voor ook andere soorten kanker. “Maar let wel: we noemen alles kanker, maar borstkanker is niet te vergelijken met darmkanker, en darmkanker weer niet met longkanker. Het zijn allemaal verschillende ziektes”, zegt internist Stanley Madretsma. De Mammaprint is het begin van dna-genonderzoek. “Revolutionair”, noemen de artsen van het Gelre het. “Ook om anders dan dat de richtlijnen aangeven, te denken.”

Chemo niet altijd noodzakelijk
De Mammaprint is speciaal voor borstkanker. Na een operatie waarbij de tumor wordt weggesneden, kan met de Mammaprint onderzocht worden hoe groot de kans is dat de kanker binnen vijf of tien jaar terug komt. Zeventig elementen worden onderzocht uit een stukje weefsel van een kubieke centimeter. Het is in feite een vingerprint van de tumor. “We snijden de gehele tumor weg. Maar er zijn wellicht al cellen gaan zweven in het lichaam en die kunnen later actief worden”, zegt chirurg Jan Roussel. “Het gaat om de kans ‘dat’.” Het is een risicoprofiel. Vrouwen die geen uitzaaiingen hebben in de lymfeklieren kunnen met de nieuwe test vaak zonder chemo. “En dat is heel prettig, want chemo kent veel bijwerkingen.” Het is afhankelijk van de winst op langer leven of chemo aan te raden is. “Dat is altijd een afweging. Idealiter geef je alleen chemo aan mensen die er profijt van hebben”, zegt Madretsma.

Er zijn ook vrouwen die wel kankercellen in de lymfe hebben, maar bij wie dan toch geen chemo nodig is, geeft de Mammaprinttest nu aan. “Maar dat is natuurlijk wel eng voor de patiente. Vrouwen hebben toch het idee dat ze chemo nodig hebben.” Het is ook maar in een heel klein gedeelte van de gevallen zo dat de Mammaprint een ander advies geeft dan dat de artsen al vermoeden. “Het is vaak een bevestiging van hoog- of laagrisicoprofiel en dat hangt dan weer samen met al dan niet uitzaaiingen naar de okselklieren.”

Vergoed door zorgverzekeraars
Het landelijke onderzoek waar Apeldoorn aan meewerkt volgt zesduizend vrouwen en de werking van Mammaprint. Ook worden verschillende chemotherapieen onder de loep genomen. De Mammaprint is een Nederlandse vinding en wordt ondertussen door Achmea vergoed. Nog niet alle andere zorgverzekeraars zijn echter gevolgd. De doktoren van het Gelre gaan er vanuit dat dat wel snel zal gebeuren. Mammaprint is patientvriendelijker en als er geen chemo gegeven hoeft te worden, scheelt het ook nog eens heel veel geld. In het onderzoek in Apeldoorn is de test gratis.

Bron: de Stentor

Recente artikelen