Investeerders enthousiast over life sciences

Array

Virtual Proteins ontvangt prijs op Dutch Life Sciences & Health Conferentie 2010
Tijdens de jaarlijkse Dutch Life Sciences & Health Conference  ontving het Nederlandse bedrijf Virtual Proteins  gisteravond in de Beurs van Berlage de prijs voor ‘Beste Business Presentatie’ tijdens het ‘Investors Forum’. Hierin presenteert een aantal jonge voorgeselecteerde biotech bedrijven zich aan een jury van investeerders. De conferentie, dit jaar voor de zesde maal georganiseerd, heeft als doel de ontwikkeling van de sector te stimuleren door start-ups, universiteiten, investeerders en onderzoeksinstituten bij elkaar te brengen.

De VP MicroLab van Virtual Proteins creeert op basis van echte patientenscans (MRI, CT en PET scans) 3-D simulaties die gebruikt kunnen worden voor medische diagnostiek, anatomie onderwijs en training van artsen. In 2004 richtte Jackie Schooleman Virtual Proteins op en intussen zijn er meer dan 20 systemen geïnstalleerd in universiteiten en ziekenhuizen. Momenteel staan er ook demonstratie systemen in Boston, Duitsland en Belgie. “De prijs is voor ons een belangrijke erkenning vanuit de sector, we zijn er dan ook zeer trots op deze te mogen ontvangen,” aldus Jan Hoefnagels, CFO. Eerder ontving Virtual Proteins de Be-Challenged Award en de GIO 2008 (Goed Industrieel Ontwerp). “Tot nu toe hebben we veel steun gehad van informal investeerders, onze ‘micro-angels’. We hopen naar aanleiding van deze conferentie met nieuwe investeerders in gesprek te komen.

De prijs voor de beste business presentatie bestaat uit een ‘Company Development Programme’ samengesteld door diverse bedrijven uit de sector. Het programma bestaat uit onder andere drie keer drie uur advies van een team van professionals (op het gebied van legal, strategie ontwikkeling en accountancy), een nieuwe huisstijl en website, stroomlijning van de laboratoriumdata en hulp bij de professionalisering van het business plan.

Volwassener
In het totaal presenteerden elf jonge biotech bedrijven hun business plan aan een forum van investeerders. De jury koos voor Virtual Proteins omdat  zij hebben bewezen hun product  in de markt te kunnen zetten ondanks een klein budget. Hoefnagels wist de jury te overtuigen met een duidelijke business  strategie en een goede commerciele implementatie. Ook zag de jury dat het product voldoet aan de vraag in de markt. Alfred Nijkerk, managing partner van VenGen en lid van de jury: “Als start-up is het van het begin af aan belangrijk te denken aan wie je investeerders kunnen zijn, nu en in een volgende fase van de onderneming. In vergelijking met tien jaar geleden is de life sciences sector een stuk volwassener geworden. Dat zien ook nieuwe, potentiele life sciences investeerders die zich gaan richten op deze start-ups.”

Grote innovaties verwacht
Jeroen Voorham en Fiebke Op de Macks wonnen vorig jaar met hun bedrijf MAXAM Medical de prijs ‘Best Business Presentation’ op het ‘Investors forum’. Het afgelopen jaar zijn zij bezig geweest met verder onderzoek en het bijschaven van hun businessplan. Begin volgend jaar starten de eerste officiele gesprekken met investeerders. “Op de conferentie vorig jaar hebben we al een aantal informele gesprekken gevoerd met potentiele investeerders. Dit soort bijeenkomsten is perfect om in contact te komen met mogelijk partners, voor beide partijen,” aldus Jeroen Voorham.  “Voor investeerders is de life sciences & health sector een interessante branche om in de gaten te houden. Er gebeurt veel op het gebied van Medical Devices en je ziet dat de samenwerking tussen de medische en technische kant steeds beter wordt. Op de korte termijn verwacht ik dan ook grote innovaties op dit raakvlak.”

Over de Dutch Life Sciences & Health Conference
De zesde editie van de conferentie, eerder bekend onder de naam ‘Life Sciences Capitals Congres’, vond plaats in de Beurs van Berlage, gisteren in Amsterdam. De Dutch Life Sciences & Health Conference biedt bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten en investeerders een platform om kennis, trends en ontwikkelingen vanuit de sector uit te wisselen en nieuwe business kansen te spotten. Het ‘Investors forum’ is een onderdeel van de Dutch Life Sciences & Health Conference.

De Dutch Life Sciences & Health Conference wordt mede mogelijk gemaakt door het Life Sciences & Health Innovatieprogramma(LSH), het Amsterdam Biomed Cluster, het Life Sciences Center Amsterdam, het Netherlands Genomics Iniative, Utrech Science Park, JTL en PwC. De conferentie is een initiatief van Iventus, een bureau gespecialiseerd in de ontwikkeling en organisatie van congressen, workshops en netwerkbijeenkomsten.

Over LSH
Het Life Sciences & Health Innovatieprogramma (LSH) is een gezamenlijk initiatief van en voor het bedrijfsleven en kennisinstellingen, en wordt ondersteund door de overheid. Het doel van LSH is het verbeteren van het innovatie- en investeringsklimaat in Nederland en de verbetering van de toegang tot kennis, financiering en netwerken voor het innovatieve MKB. Hiervoor werkt het programma nauw samen met relevante spelers uit de sector. Daarnaast wil LSH de samenhang in de sector vergroten en de internationale positionering van Nederland verbeteren. Een sterke life sciences & health sector leidt tot economische activiteit en een hogere kwaliteit van de gezondheidzorg. Zie ook www.lifescienceshealth.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen