Multidisciplinaire behandeling effectief voor patiënten met fibromyalgie

0
171

De behandeling van patienten met fibromyalgie, een veelvoorkomende chronische pijnaandoening, stelt clinici voor problemen, omdat de effectiviteit beperkt is. Een multidisciplinaire behandeling blijkt wel te werken, toont onderzoek van medisch psycholoog Saskia van Koulil aan. Deze multidisciplinaire behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie en oefentherapie, en is toegespitst op het risicoprofiel van de patient.
Behandelde patienten gaven aan dat ze minder pijn, vermoeidheid, beperkingen, angst en depressie ervoeren dan patienten uit de controlegroep. Ook de impact van hun fibromyalgie op het dagelijks leven verminderde, vergeleken met patienten uit de controlegroep. Deze positieve uitkomsten waren er ook zes maanden later. Ook verbeterde hun fysieke conditie. Van Koulil concludeert dat de multidisciplinaire behandeling veelbelovend is om het fysieke en emotionele functioneren van patienten met fibromyalgie op korte en langere termijn te verbeteren.
Biografie
Saskia van Koulil (Sint Anthonis, 1982) studeerde klinische psychologie in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek deed ze bij de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud, binnen de onderzoeksinstituten Nijmegen Centre for Evidence Based Practice en Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Sint Maartenskliniek. Van Koulil volgt momenteel de opleiding tot GZ-psycholoog op de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud.

Datum: vrijdag 17 december 2010
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. S. van Koulil
Promotors: De heer prof. dr. F.W. Kraaimaat, de heer prof. dr. P.L.C.M. van Riel
Copromotors: Mevrouw dr. A.W.M. Evers, de heer dr. W. van Lankveld (Sint Maartenskliniek)
Titel promotie: Tailored cognitive behavioral therapy in fibromyalgia

Bron: RU