Succesvolle alcoholpoli moet mogelijk stoppen door CZ

Zorgverzekeraar CZ financiert de gezamenlijke alcoholpoli niet meer. De pilot houdt per 1 januari op. De kliniek heeft twee afdelingen in het Eindhovense Catharinaziekenhuis en het Veldhovense Máxima Medisch Centrum, zo meldt het Eindhovens Dagblad. Zowel de klinieken als de verzekeraar stellen dat de landelijke proef, met nog drie andere locaties, na twee jaar een succes is gebleken. “Het zou eeuwig zonde zijn om de alcoholpoli’s in Nederland te sluiten”, aldus kinderarts bij de poli Rolf Pelleboer in het ED.

Volgens zowel de alcoholpoli als de verzekeraar is de landelijke pilot -met nog drie andere locaties in Nederland- na twee jaar een succes gebleken. Dat blijkt uit tussentijdse analyses die zijn uitgevoerd. De zeventig kinderen (tot achttien jaar) die bij de kliniek behandeld zijn na een alcoholvergiftiging, lopen minder kans dan leeftijdgenoten om weer stomdronken te worden.

Een woordvoerster van CZ zegt dat zorgverzekeraar niet verplicht is om dit onderzoek te sponsoren. Een deel wordt betaald door VWS. Minister Edith Schippers moet nog beslissen over een eventuele subsidie voor verder onderzoek in 2011.

Het regiobestuur SRE heeft nog geen standpunt ingenomen met betrekking tot extra geld voor de Brabantse poli. “We wachten nog op een verklaring van de alcoholpoli, zodat we de situatie helder hebben”, aldus een woordvoerster.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen