Eindrapportage simuleren DOT fase I snel beschikbaar

Array

De NVZ-expertgroep Simuleren met DOT legt momenteel de laatste hand aan de eindrapportage simuleren met DOT fase I. Deze fase leverde vooral onderzoeks- en analyseresultaten op over de werking van de ‘bomen’-structuur van DOT. De resultaten zijn zeer bemoedigend en geven veel vertrouwen om door te gaan met DOT.

Sinds september hebben tal van ziekenhuizen gesimuleerd met de DEA (DOT Effect Analyse). Hiervoor heeft een expertteam, onder leiding van Brenda van den End, met elf ziekenhuizen en Casemix nagenoeg alle DOT-bomen geanalyseerd en onderzoek gedaan naar de consequenties voor de basisregistratie in de ziekenhuizen. Hieruit zijn diverse verbetervoorstellen opgesteld en met DBC Onderhoud besproken. De meeste verbetervoorstellen worden door DBC Onderhoud verwerkt in de nieuwe structuur voor 2012. Van enkele overgebleven voorstellen is afgesproken dat deze op de agenda voor doorontwikkeling worden gezet.

Financiele impactanalyse DOT fase II
De NVZ heeft het voortouw genomen om een start te maken van de financiele impactanalyse als gevolg van de overgang naar DOT per 2012. Voor deze analyse worden nu al enkele ziekenhuizen benaderd om mee te denken in de vorm waarbinnen dit kan worden gedaan.

De financiele impactanalyse kan concrete cijfers opleveren als de definitieve DOT-tabellen door DBC Onderhoud zijn uitgeleverd. Dit gebeurt per 1 april 2011, maar de NVZ hoopt dat als de concepttabellen worden geleverd aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), ziekenhuizen deze kunnen gebruiken voor het in kaart brengen van de financiele gevolgen voor de eigen instellingen.

Door ziekenhuizen is de wens uitgesproken om fase II van het simuleren met DOT zoveel mogelijk te uniformeren. Daarom blijven we gebruik maken van de DEA, zodat ook in deze fase de ziekenhuizen in staat zijn om een eigen analyse te maken op basis van eigen instellingsgebonden informatie.

Kick-off
Nog dit jaar gaan wij met enkele ziekenhuizen en Casemix in een zogenaamde kick-off bijeenkomst een eerste inventarisatie maken welke informatie door ziekenhuizen ingezet kan worden om de DEA zo breed mogelijk in te zetten voor de uitkomsten van de financiele impactanalyse.

Binnen de NVZ hebben wij de voorkeur uitgesproken om dit traject te laten begeleiden door de reeds bestaande NVZ-werkgroep van FB naar A-segment. Uit deze werkgroep hebben wij een selectie van zeven DEA-gebruikers gemaakt en zij hebben inmiddels toegezegd deel te nemen.

Drie trajecten
Het simuleren met DOT fase II kan onderverdeeld worden in drie afzonderlijke trajecten, namelijk:

  • Traject A: individuele analyse per ziekenhuis.
  • Traject B: cijfermatige conclusies over de geanalyseerde instellingen heen (het genereren van outputtabellen).
  • Traject C: extrapoleren naar alle instellingen voor landelijke conclusies.

De eerste twee trajecten lopen parallel aan elkaar. Aanspreekpunten voor deze trajecten namens de NVZ zijn Lilianne van der Velde en Jan Plass.

De laatste trajectfase valt niet binnen het expertteam van deelnemers uit de NVZ-werkgroep van FB naar A-segment. Hiervoor moeten nog de voorwaarden geformuleerd worden.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen