Zorg onder de loep: Internet is grootste informatiebron voor zwangere vrouwen

Array

Heel veel vragen: zwangere vrouwen hebben ze. In Nederland kunnen ze daarmee gelukkig bij de verloskundige terecht. Maar ook het internet blijkt vol te staan met nuttige informatie. Sterker nog: het internet is voor zwangere vrouwen de meest belangrijke informatiebron.
Vraag een willekeurige zwangere vrouw wat haar ongeboren baby weegt of hoe snel het hartje klopt, en ze weet het. Die informatie haalt ze grotendeels van internet.

Dit en nog veel meer interessante uitkomsten komen uit het onderzoek ‘Geboortezorg’. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Agis Zorgverzekeringen en geeft inzicht in de behoeften en wensen van vrouwen rondom hun zwangerschap en bevalling. Meteen valt het verschil op tussen vrouwen zonder kinderen, en die met meer kinderen: hoe méér kinderen een vrouw heeft, hoe minder ze naar informatie zoekt.

Informatie op internet
Het aantal zwangere vrouwen dat het internet als een van de belangrijkste informatiebronnen beschouwt, is maar liefst 75% Meer dan de helft van hen (62%) zoekt hier naar informatie over de ontwikkeling van de ongeboren baby. Ook kraamzorg is een interessant onderwerk voor de aanstaande moeders: 59% van hen zoekt hier meer informatie over. Ook informatie over  zwangerschapskwalen is in trek: 53% van de internettende zwangeren. 47% wil meer informatie over de bevalling zelf en 46% zoekt op ‘Vergoedingen vanuit zorgverzekering’. Overigens: zij zonder kinderen, en dus zwanger van hun eerste, zoeken het liefst naar informatie over de bevalling zelf, terwijl vrouwen met meerdere kinderen vaker op zoek zijn naar informatie over vergoedingen en voedingsadvies.

Informatie van de verloskundige
Natuurlijk krijgen zwangere vrouwen ook een heleboel informatie van de verloskundige: 68% van hen ziet de verloskundige als belangrijkste informatiebron. Daarnaast lezen zwangere vrouwen over het onderwerp dat hen zo bezighoudt: 51% van de vrouwen haalt de informatie over haar ongeboren kind en alles om de zwangerschap heen uit tijdschriften. Vrienden en familie geven de meeste informatie aan 42% van de vrouwen.

Onderzoeksopzet

  • Schriftelijk onderzoek onder 4000 vrouwen die contact hebben gehad met de Kraamzorglijn in de periode april/mei 2010
  • 1380 vrouwen hebben meegedaan (35% respons)

Lees meer over dit onderzoek “Zorg onder de loep: Internet is grootste informatiebron voor zwangere vrouwen” met infographic.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen