Chronisch zieken willen in de toekomst meer online steun

Array

Bellen, op bezoek gaan, kaartje sturen of mailen om de zieke te steunen zijn de meest gebruikelijke manieren om contact te leggen of onderhouden. Mannelijke patienten mailen meer en vrouwelijke patienten zijn actiever op fora en weblogs. Opvallend is dat met name chronische zieke mensen online steun meer waarderen dan niet chronisch zieken. Ook geven zij aan in de toekomst meer online steun te willen ontvangen. Dit blijkt uit online onderzoek gehouden door Deelgenoot. Het onderzoek is terug te vinden op www.deelgenoot.nl

Emotionele steun
‘Mensen, die (langdurig) ziek zijn ervaren vaak gevoelens van angst en somberheid. Ziek zijn is een grote stressfactor voor mensen. Door sociale steun ervaren patienten minder stress. Overigens gaat het hierbij om de ervaren kwaliteit van de geboden emotionele steun en niet om de kwantiteit van het aantal sociale contacten’ aldus gezondheidszorgpsycholoog mw. drs. Regine van Houtem.

Patienten willen het liefst een luisterend oor, een kaartje of een mailtje als blijk van steun. De waardering van online steun tijdens ziekte is hoog. Meer dan 65% geeft aan online steun tijdens ziekte positief te waarderen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen