Nieuwe techniek behandeling blaaskanker in IJsselland als eerste in regio Rijnmond

In Nederland wordt jaarlijks bij ca. 5000 mensen blaaskanker vastgesteld. Blaaskanker is de vierde meest voorkomende tumor bij mannen en de zevende bij vrouwen. Bij 70% van de patienten is de tumor niet in het spierweefsel gegroeid en kan de tumor via de plasbuis uit de blaas worden verwijderd. Het IJsselland Ziekenhuis gebruikt hierbij als eerste in deze regio twee nieuwe technieken met ander licht. Hiermee is het mogelijk ook kleinere of moeilijk zichtbare tumoren in de blaas waar te nemen en te verwijderen. De kans dat blaaskanker na deze ingreep terugkomt, vermindert met het gebruik van de nieuwe technieken van 60% naar 40%, zo blijkt uit onderzoek.

e behandeling van blaaskanker wordt bepaald door het stadium van de afwijking. Bij 70% van de patienten is de tumor niet in het spierweefsel gegroeid. Bij deze groep patienten wordt de tumor met speciale instrumenten via de plasbuis verwijderd. Deze ingreep noemen we een “transurethrale resectie van de blaas (TURB)”. Bij 60% van de mensen die een TURB hebben ondergaan, komen blaastumoren in de loop van tijd weer terug. Bij een klein deel van de patienten (15%) ontwikkelt zich in de loop van tijd een tumor in een ernstiger stadium.

Door nieuwe technieken minder operaties in de toekomst In oktober 2010 hebben de urologen van het IJsselland Ziekenhuis met succes gewerkt met een proefopstelling van twee nieuwe technieken. De operatie (TURB) wordt precies hetzelfde uitgevoerd, maar de manier van kijken in de blaas is anders. Dit gebeurt nu met blauw licht of met licht met een andere golflengte dan wit licht. Met deze twee vormen van licht is het mogelijk ook de kleinere of moeilijk zichtbare tumoren waar te nemen en te verwijderen. De kans op terugkeer van de blaastumor vermindert hiermee met 20%.

Blauw licht en Hexvix maken kankercellen zichtbaar Een uur voor de TURB wordt het middel Hexvix in de blaas gebracht. Dit is een fotogevoelige stof die een hogere concentratie bereikt in snel delende weefsels, zoals kankercellen. Met behulp van blauw licht fluoresceren de afwijkingen in de blaas waardoor deze makkelijker zichtbaar worden door een roze kleur. Met Hexvix zie je dus wat je met wit licht zou missen.

De resultaten van deze nieuwe technieken zijn zo goed dat het IJsselland meteen is overgegaan op de aanschaf van de nieuwe apparatuur. Een patient met blaaskanker kan hiermee altijd zo maximaal mogelijk worden behandeld.

Bron: IJssellandziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen