Psycholoog of therapeut essentieel bij de behandeling van RSI

Array

Beeldschermwerkers die last hebben van RSI-klachten, hebben meer baat bij hulp van een psycholoog of een gedragstherapeut dan bij aangepast meubilair en houdingsoefeningen.Dat blijkt uit onderzoek van revalidatiearts Marjon van Eijsden. Zij promoveerde vrijdag aan de Universiteit Maastricht zo weet het NAP te melden.  Volgens Van Eijsden heeft ongeveer 40 procent van de beeldschermwerkers klachten van RSI (Repetetive Strain Injury). Deze werknemers zijn over het algemeen perfectionisten ofwel angstige mensen, die bang zijn voor pijn. Het karakter van de patient speelt een grote rol bij het ontstaan van de klachten, aldus de onderzoekster.

RSI heet sinds enkele jaren in medische kringen KANS (Klachten in Arm, Nek, Schouder), maar die afkorting is nog niet zo bekend als de ‘oude’ naam. De aandoening nam in de jaren negentig van de vorige eeuw een hoge vlucht, toen steeds meer mensen aan het beeldscherm gingen werken. In sommige gevallen zijn RSI-patienten blijvend arbeidsongeschikt geworden en nog steeds veroorzaakt het fenomeen hoge maatschappelijke kosten, aldus Van Eijsden.
Volgens Van Eijsden en haar mede-onderzoeker, mensendiecktherapeute Ans Samama-Polak, zijn fysiotherapie en houdingsoefeningen zelfs bij beginnende RSI-klachten niet voldoende. De behandelaar moet zo snel mogelijk vaststellen wat voor type een patient is. Wie te perfectionistisch is, heeft baat bij begeleiding door een psycholoog en wie angstig is, kan goed geholpen worden met cognitieve gedragstherapie. Dat heeft volgens de onderzoekster meer effect dan veel aandacht voor de pijn zelf.

Van Eijsden vergeleek onder meer een groep werknemers met beginnende klachten met eenzelfde groep, die geen klachten zei te hebben. Het bleek dat de groep met klachten zich al enorme zorgen maakte over de gevolgen, terwijl van de groep zonder klachten 60 procent toch RSI-achtige verschijnselen had. Die groep aanvaardde de pijntjes echter als ‘horend bij het werk’ en had er geen last van.

ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen