Verdere versnippering verpleging uitgesteld

Array

Medisch specialistische verpleging thuis wordt straks niet meer ingekocht bij de thuiszorg, maar alleen nog bij het ziekenhuis door verzekeraars UVIT en CZ. Dit zal niet op 1 januari 2011 van start gaan, zoals eerder de intentie was. Verzekeraar UVIT en CZ hebben daarmee aangegeven gevoelig te zijn voor de protesten van ziekenhuizen, de thuiszorg en de beroepsgroep. Toch is ActiZ niet gerust, want de versnippering van de verpleging thuis wordt hiermee voortgezet.

UVIT en CZ kondigden afgelopen november aan de contracten met thuiszorgorganisaties voor het leveren van medisch specialistische verpleging thuis (MSVT) niet te willen verlengen. Zij willen deze zorg, ook wel aangeduid als ziekenhuis verplaatste zorg, integraal inkopen bij ziekenhuizen. Thuiszorgorganisaties kunnen in deze constructie alleen nog als onderaannemer deze vorm van zorg leveren. In november vroeg ActiZ de beide verzekeraars deze omslag in beleid niet en in ieder geval niet overhaast door te voeren. Ook ziekenhuizen en de beroepsorganisatie V&VN spraken hun zorgen over dit besluit uit.
Door inzet van MSVT kunnen patienten uit het ziekenhuis eerder naar huis en thuis verdere zorg ontvangen. De medisch specialist blijft verantwoordelijk voor de zorg, maar de verpleging thuis wordt geleverd door een specialistisch verpleegkundige van de thuiszorg. Verzekeraars sluiten daarvoor contracten met de thuiszorgorganisaties.

Overleg
ActiZ is blij dat UVIT en CZ nu hebben aangekondigd de integrale inkoop van ziekenhuisverplaatste zorg te zullen uitstellen. Dat zal alle partijen meer rust geven om de zorgverlening administratief goed te organiseren. Als de integrale inkoop door UVIT en CZ doorgaat, krijgen thuiszorgorganisaties te maken met verschillende manieren van inkoop waar verschillende afhandelingtrajecten bijhoren. Per client kan wisselen of er een contract moet zijn met de verzekeraar of met het ziekenhuis. ActiZ hoopt dat in 2011 de verzekeraars de tijd zullen nemen om de aanpak en gevolgen van inkoop van MSVT uitsluitend via ziekenhuizen goed door te spreken met alle partijen.

Gevolgen
Voor de thuiszorgorganisaties is een integrale zorginkoop voor de ziekenhuisverplaatste zorg in feite opnieuw een wijziging waar zij niet op zitten te wachten. Tot 1 januari 2010 werd de MVZT bekostigd uit de AWBZ. Vanaf 1 januari valt deze zorg onder de Zorgverzekeringswet, omdat deze aansluit bij ziekenhuiszorg. De thuiszorgorganisaties hebben hun administratie aangepast om contracten te kunnen sluiten met verzekeraars binnen de Zvw in plaats van met zorgkantoren onder de AWBZ.

Versnippering
Eerder al werden andere functies van de verpleegkundige overgeheveld van de AWBZ naar de Zvw. Naast de extra administratieve lasten van inkoop van de MSVT voor de thuiszorg, betekent dit ook een verdere versnippering van de verpleging. ActiZ meent dat dat een onwenselijke ontwikkeling is en zou liever de verpleging thuis bundelen en onderbrengen bij de wijkverpleging.
Lees ook het blog van Harry Robberts, programmamanager van thuiszorgorganisatie Vierstroom schetst op Zorgvisie.nl over de problemen waar de thuiszorg mee te maken zal krijgen als de integrale inkoop wordt doorgevoerd.

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Verdere versnippering verpleging uitgesteld"

  1. Ik werk als verpleegkundige in de wijk, en heb het volgende meegemaakt:
    voorheen kon één van mijn patiënten die ik tegenwoordig ‘klant’ moet noemen, en die ik pas mag helpen als hij zijn ID heeft laten zien en het burgerservicenummer klopt, één keer per maand thuis een infuus krijgen.
    Ons specialistisch team droeg de verantwoording dat dit goed ging. Meneer was pre terminaal, en kwam al nergens meer zijn huis voor uit. Juist in de tijd dat dhr overging van pre terminaal naar terminaal besloot het ziekenhuis om geen onderaannemerschap meer aan te gaan, maar zelf weer het infuus te gaan geven. Wij (team en arts van betrokken patiënt (inderdaad, sommige gedachten laat ik mij niet toe dwingen, een bakker gaat ook geen zorgrelatie aan met zijn klanten, zo ga ik geen handelsrelatie aan met mijn patiënten)) hebben alles op alles gezet om de infusen thuis te laten plaatsvinden, maar het ziekenhuis was er van overtuigd dat het beter voor meneer was om met de ligtaxi naar het ziekenhuis gebracht te worden, daar vier uur een ziekenhuisbed te vullenom daarna weer uitgeput naar huis gebracht te worden.

    DE REDEN, HET WAAROM??? WE HEBBEN DOOR EN DOORGEVRAAGD, EN NATUURLIJK MOEST HET ZIEKENHUIS TOEGEVEN DAT DE MOTIVATIE VOOR DEZE BESLISSING WAS, DAT HET ZIEKENHUIS ER NIETS AAN VERDIENT ALS DHR, THUIS ZIJN INFUUS KRIJGT, MET EEN LEKKER BAKKIE KOFFIE IN ZIJN EIGEN HEERLIJKE LUIE STOEL.

    dank je wel creatieve zorgverzekeraar die er zo zeker voor zorgt dat deze mijnheer niet de zorg kreeg die je zorgzaam zou kunnen noemen.

    leve de verdere aanval op de thuiszorg, die vroeger gewoon wijkverpleging heette

Comments are closed.

Recente artikelen