Toekomstige financiering 113Online tot eind 2011 voortgezet

Array

14 december: Minister laat weten van voornemens te zijn de startsubsidie voor 113Online tot eind 2011 te continueren!
113Online werd in haar voortbestaan bedreigd. Begin november bleek dat de stichting uit de begroting voor 2011 van het Ministerie van VWS is geschrapt. Op die beslissing is minister Schippers van VWS teruggekomen.

In 2009 is 113Online haar werk begonnen middels een opstartsubsidie van het Ministerie van VWS. De opzet was dat voor april 2011 overeenstemming zou zijn met de zorgverzekeraars over de toekomstige financiering van 113Online. Om dit mogelijk te maken, moet echter wel de wetgeving erin voorzien, dat zorgverzekeraars anonieme online hulp kunnen vergoeden. De minster zal hiervoor zorg gaan dragen, zo laat zij in haar brief weten.

Achtergrond bekostiging anonieme zorg
Om de financiering van anonieme hulpverlening structureel te verankeren is een wetswijziging nodig van de Wet Marktordening Gezondheidszorg. Daarbovenop is er een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) nodig om een premie-gefinancierd fonds op te tuigen.

De zorgverzekeraars zien niets in een actieve rol op het gebied van anonieme zorg. Zij hebben begin november laten weten dat anonieme zorg, in welke vorm dan ook, wringt met de kern van de zorgverzekeringswet.

De NZa heeft bevestigd dat de wetsaanpassing -met daarbovenop een AMvB om een premiegefinancierd fonds op te tuigen- de meest voor de hand liggende weg is. De NZa ziet geen mogelijkheden voor anonieme zorg binnen de huidige beleidsregels, behalve dan de optie dat GGZ-instellingen die het belangrijk vinden, dit uit eigen middelen betalen.

Lees de brief van Minster E. Schippers (Minsterie van VWS, 14 december)

Lees meer over de achtergrond en de ontwikkelingen op het gebied van de toekomstige financiering van 113Online en de notitie over de achtergronden, doelstellingen , werkwijze en resultaten van 113Online (PDF).
Lees ook het persbericht van 9 december: Zorgverzekeraars weigeren financiering 113Online (zelfmoordpreventielijn)

Steunbetuiging 113Online

113Online wordt in haar voortbestaan bedreigd. Ben jij het er niet mee eens dat voor ons wellicht het doek valt en wil je je steun betuigen? E-mail ons via [email protected] of zet je mening op Twitter #steunbetuiging113Online of teken de petitie. Lees de ontvangen steunbetuigingen van particulieren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen