De dokter van binnenuit: gentherapeutische diagnostiek en behandeling van reuma

Hoewel effectief, is behandeling van reumatoïde artritis (reuma) met de nieuwste generatie geneesmiddelen (‘biologicals’) zeer prijzig. Bovendien is er kans op bijwerkingen. Lokale productie van biologicals in aangedane gewrichten met behulp van gentherapie lijkt een haalbaar alternatief. In het ideale geval vindt deze productie plaats naar gelang de behoefte van het ontstoken gewricht. De gentherapie functioneert zo als een ‘dokter van binnenuit’: diagnose – dosering vaststellen – progressie vervolgen – dosering afbouwen.
Uit onderzoek bij muizen, door promovendus Jeroen Geurts, blijkt dit ‘ideale geval’ inderdaad te werken. Geurts ontwikkelde een genetische sensor die gevoelig is voor gewrichtsontsteking. Uit onderzoek bij muizen blijkt dat deze sensor bij ontsteking een signaal afgeeft. Vervolgens vindt productie van biologicals plaats, afhankelijk van de mate van ontsteking. Deze gentherapie was uiteindelijk net zo effectief, maar veel veiliger dan onafgestemde, continue productie van biologicals. Volgens Geurts kan de ‘dokter van binnenuit’ in de toekomst toegepast worden voor gentherapeutische diagnostiek en behandeling van reuma.

Biografie

Jeroen Geurts (Nijmegen, 1980) studeerde Scheikunde in Nijmegen. Hij verrichtte bovenstaand onderzoek bij de afdeling Reumatologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Zijn onderzoek werd in 2008 bekroond met een Young Investigator Award. Geurts werkt sinds 2009 als postdoc bij het Universitätsspital Basel te Zwitserland.

The doctor within – Disease-regulated local gene therapy for rheumatoid arthritis (Promotie)
Datum: woensdag 22 december 2010
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendusde heer drs. J. Geurts
Promotors: De heer prof. dr. W.B. van den Berg
Copromotors: De heer prof. dr. F.A.J. van de Loo

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen