Kwart Nederlanders heeft behoefte aan advies voor zorgverzekering

Array

Nederlanders hebben massaal het gevoel dat ze goed verzekerd zijn voor hun ziektekosten. Tegelijkertijd controleert slechts 40% van hen regelmatig of de dekking van hun verzekering daadwerkelijk toereikend is en of ze niet te veel betalen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van verzekeraar Avéro Achmea. Het onderzoek behelst de brede vraag ‘Hoe goed zorgt Nederland voor zichzelf?’.

Een belangrijke reden om zich niet te verdiepen in de inhoud en prijs van de ziektekostenverzekering, is dat men het vergelijken van polissen en aanbieders te ingewikkeld vindt. Eventuele risico’s op hoge kosten vanwege een ontoereikende dekking worden voor lief genomen. Bovendien is 43% van de consumenten overtuigd een goede verzekering te hebben. Men vertrouwt op de verzekering zonder te weten of dit gerechtvaardigd is, of dat het ook beter kan voor hen persoonlijk.

“De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat we als verzekeraars moeten doorgaan met onze inspanningen om producten eenvoudiger en transparanter te maken”, zegt directeur Jack Hommel van Avéro Achmea in een reactie. “Daar zijn wij bij Avéro Achmea al hard mee bezig. Zo hebben al onze bestaande klanten inmiddels hun persoonlijk zorgoverzicht ontvangen. Hierin zetten we alles over hun zorgverzekering helder op een rijtje en benoemen we alleen die wijzigingen die voor de verzekerde van toepassing zijn. Dit voorkomt een hoop ballast en zorgt dus voor eenvoud. Uit het onderzoek blijkt ook dat 25% van de ondervraagden behoefte heeft aan persoonlijk advies om de veelheid aan polissen en dekkingen te kunnen doorgronden. Met name onafhankelijke verzekeringsadviseurs kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Zeker als blijkt dat mensen onterecht het gevoel hebben dat ze afdoende zijn verzekerd.”

Onder de noemer ‘Hoe goed zorgt Nederland voor zichzelf?’ is onderzocht hoe bewust mensen omgaan met allerlei aspecten van welzijn en gezondheid. Niet alleen op het gebied van de ziektekostenverzekering, maar in alle facetten van het dagelijkse leven, zoals eten, de werk-prive balans en persoonlijke verzorging.
Zo gaat 57% van de Nederlanders keurig twee keer per jaar voor controle naar de tandarts en poetst 67% twee keer per dag, of meer, zijn tanden. Uit het onderzoek blijkt verder dat zo’n 52% van de Nederlanders de laatste jaren een toegenomen werkdruk ervaart. Bij de Friezen zien we deze trend het sterkst: 68%. Landelijk gezien geven vrouwen veel vaker dan mannen aan bij een te hoge werkdruk vooral privéafspraken af te zeggen, terwijl mannen juist proberen onder werkafspraken uit te komen. Toch gaan weinig mensen met tegenzin maar hun werk, gemiddeld 8%.
Bovendien blijkt een kwart behoefte te hebben aan persoonlijk advies om het woud van polissen en dekkingen te kunnen doorgronden.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn terug te vinden op de website www.hoegoedzorgtnederlandvoorzichzelf.nl. Daar kunnen bezoekers het onderzoek bovendien zelf invullen en hun uitkomsten vergelijken met de scores van gemiddeld Nederland. Ook kunnen bezoekers mee discussieren via Twitter zorgvoorjezelf. We nodigen Nederland graag uit om mee te denken en te praten over de keuze voor de zorgverzekering. Voor niet iedereen is de keuze zo gemakkelijk als het wellicht zou lijken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen