Terugdringen medisch afval centraal tijdens Europese conferentie in Amsterdam

Array

Tweede editie European Medical Waste Conference gehouden op 8 en 9 februari 2011
Ziekenhuismedewerkers, experts, onderzoekers, overheidsmedewerkers en consultants uit heel Europa komen op 8 en 9 februari naar Amsterdam om ideeen uit te wisselen over het verwerken van medisch afval, farmaceutisch afval en afvalwater. Na een succesvolle eerste editie in februari 2010 wordt een tweede editie van de European Medical Waste Conference gehouden in Amsterdam RAI. Een belangrijk thema is het terugdringen van de grote hoeveelheid medisch afval die jaarlijks in Europa wordt geproduceerd.

Het evenement wordt georganiseerd door het European Medical Waste Institute (EMWI), een organisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar medisch afval en voorlichting aan ziekenhuizen en andere medische instellingen.

Medical waste management omvat het verpakken, vervoeren en verwerken van medisch afval. Eén van de uitkomsten van de eerste editie van het evenement was dat de hoeveelheid medisch afval die in Europa wordt geproduceerd, fors kan worden teruggedrongen door betere scheiding van afval, recycling en voorlichting van medisch personeel. Ook het uitwisselen van kennis op internationaal niveau zou hieraan kunnen bijdragen. De conferentie vorig jaar trok 163 deelnemers uit twintig landen.

Namens de Europese Commissie komen dit jaar twee sprekers naar het evenement. Ook spreken tijdens het internationale programma vertegenwoordigers van onder meer de University of Northampton en Waste Not Want Not International (VS), daarnaast zijn er programma’s voor deelnemers uit Nederland, Belgie, Engeland & Ierland, Frankrijk en Duitsland. In een informatiemarkt zullen verschillende aanbieders de nieuwste technologieen op het gebied van medisch afval laten zien.

Jaime Essed, voorzitter van het European Medical Waste Institute: “Vorig jaar werden voor het eerst op Europees niveau ideeen uitgewisseld over het verwerken van medisch afval. Uit het grote aantal deelnemers en het enthousiasme tijdens de conferentie bleek dat hier veel behoefte aan is. Zo is de keuze tussen decontaminatie of het verbranden van medisch afval een actueel thema in veel ziekenhuizen. Het helpt om hier samen met andere professionals over te praten om tot de beste keuze te komen. Tijdens de eerste editie zijn we tot de conclusie gekomen dat de hoeveelheid medisch afval sterk kan worden teruggedrongen. Door jaarlijks samen te komen kunnen we ervoor zorgen dat dit onderwerp hoog op de agenda van medische organisaties en overheden blijft.”

Het programma van de EMWC is samengesteld door een commissie die bestaat uit verschillende internationale experts:
-    Jaime Essed, voorzitter van het European Medical Waste Institute
-    Ed Krisiunas, voorzitter van Waste Not Want Not International (VS)
-    Gunther Wolff, Directeur-Generaal van de Europese Commissie Milieu (Europese Unie)
-    John Leigh, Manager Waste & Recycling Programs van Dartmouth Hitchcock Medical Center (UK)
-    Prof. Dr. Klaus Kümmerer, Institute for Environmental Chemistry, Leuphana University Lüneburg (Duitsland)
-    Prof. Philip Rushbrook, Visiting Professor van de University of Northampton (UK)
-    Jan-Olav Sundqvist, IVL Swedish Environmental Research Institute (Zweden)
-    Markus Gleis, ministerie van Milieu (Duitsland)
-    Adeline Pillet, Franse overheid en energy management agency (Frankrijk)

Het programma wordt verdeeld over twee dagen, deelnemers kunnen hierdoor inzicht krijgen in hoe de verschillende Europese landen omgaan met het verwerken van medisch afval.

Het Nederlandse programma is samengesteld door een commissie die bestaat uit Rene Lamphen (LAZAC Adviesbureau), Farzad Henareh (European Medical Waste Institute) en Jan-Joost van Walsum (UMC Groningen).

Meer informatie over het programma en de informatiemarkt is te vinden op http://www.emwc-web.org/. Ook kunnen deelnemers zich hier inschrijven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen