‘Slimme’ beeldvormende technieken bij behandeling kanker

Array

Nieuwe behandelingen van kanker zijn gericht op zeer specifieke elementen in tumoren of op processen die essentieel zijn voor de ontwikkeling en uitzaaiing van kanker, zoals de ontwikkeling van bloedvaten in tumoren. Om de effecten van deze behandelingen te beoordelen zijn ‘slimmere’ beeldvormende technieken nodig, die eerder en beter de effecten van deze doelgerichte therapie kunnen weergeven.
Ingrid Desar deed onderzoek naar deze beeldvormende technieken. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel functionele MRI als op tumorbloedvat gerichte scintigrafie de destructie van niertumor-bloedvaten bij doelgerichte therapie kunnen afbeelden. Daarnaast vertonen functionele MRI en een FDG-PET-scan veranderingen in de niertumoren na het staken van de behandeling. Deze beeldvormende technieken kunnen sneller beoordelen of een behandeling wel of niet (meer) effectief is voor een patient. Dit zorgt voor een betere, op maat gesneden behandeling voor de patient.
Biografie
Ingrid Desar (Gemert, 1980) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Ze deed haar promotieonderzoek op de afdeling Medische Oncologie, binnen het onderzoeksinstituut Oncologie van het UMC St Radboud. Ze is in opleiding tot internist in het Radboud. Daarnaast vervult ze enkele nevenfuncties, waaronder het voorzitterschap van de LVAG (landelijke vereniging voor artsen in opleiding tot medisch specialist). Tijdens de Oncologiedagen voor Nederland en Vlaanderen 2010 ontving ze de ‘Pieter de Mulder prijs’ van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie.

Datum: woensdag 22 december 2010
Tijd: 15:30 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. I.M.E. Desar
Promotors: Mevrouw prof. dr. W.T.A. van der Graaf, de heer prof. dr. W.J.G. Oyen
Copromotors: Mevrouw dr. C.M.L. van Herpen, mevrouw dr. H.W.M. van LaarhovenTitel promotieAdvanced monitoring of targeted therapy in cancer

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen