Screening op scoliose zorgwekkend

De Vereniging van scoliosepatienten heeft het rapport “Screening op scoliose in Nederland: stand van zaken 2010” uitgebracht. De vereniging brengt met dit rapport de mate van screening op scoliose door GGD-en en de wijze waarop dat gebeurt in kaart. De screening wordt niet uitgevoerd op basis van een eenduidige standaard en is soms zelfs gebaseerd op triage waarvoor de grondslag geheel ontbreekt. Bij 50% van de GGD-en vindt helemaal geen screening plaats. De vereniging acht deze resultaten zorgwekkend. Tijdige ontdekking van scoliose is essentieel voor de gezondheid van kinderen en hun verdere ontwikkeling op latere leeftijd. Elk kind heeft recht op een goede en tijdige screening op scoliose om een tijdige behandeling te kunnen garanderen.

Doel
In het rapport “Screening op scoliose in Nederland: stand van zaken 2010” zijn de uitkomsten weergegeven van een onderzoek dat door de Vereniging van scoliosepatienten in 2010 onder de GGD’en in Nederland is uitgevoerd. “De
vereniging zet hiermee een verdere stap naar kwaliteitsverbetering van de scoliosezorg in Nederland”, luidt de conclusie van Henk Buter, voorzitter van de vereniging.

Uitkomsten
De resultaten van het onderzoek laten zien dat de screening op scoliose op scholen in Nederland op inconsistente wijze of in het geheel niet plaatsvindt. Of een screening op scoliose wordt uitgevoerd blijkt volledig afhankelijk te zijn van het beleid dat door de desbetreffende GGD van de woonplaats van het kind wordt gehanteerd. Door de helft van de GGD’en wordt in het geheel niet gescreend. Daarnaast blijken de GGD’en die wel screening uitvoeren, dit volgens onderling verschillende standaards te doen. Ook de leeftijden waarop en de frequentie van de uitgevoerde screening-momenten verschillen onderling. Een verontrustende ontwikkeling is voorts dat screening steeds meer plaatsvindt op basis van triage, terwijl enig verband tussen het ontstaan van scoliose en sociaal-maatschappelijke achtergrond in
Nederland ontbreekt.

Door deze willekeur wordt aan veel kinderen met een scoliose een tijdige behandeling door een (gespecialiseerde) orthopedisch chirurg onthouden. Hierdoor ontstaat een beperking in de mogelijke behandelkeuzes waardoor
gezondheidsnadeel kan optreden.

Conclusies
Charlotte Bethlem, bestuurslid van de vereniging, acht deze resultaten zorgwekkend. “Screening op scoliose dient niet afhankelijk te zijn van waar je toevallig in Nederland als kind opgroeit”, volgens Bethlem. “Tijdige ontdekking van scoliose levert namelijk een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van een kind, kan gezondheidsnadeel voorkomen, de kans op arbeidsuitval op latere leeftijd verminderen en verminderde levensvreugde op latere leeftijd helpen voorkomen.

Elk kind heeft niet alleen recht op een goede behandeling van scoliose, maar ook op een tijdige behandeling. De invoering van een consistent en adequaat uitgevoerde wijze van screenen, gericht op vroegtijdige ontdekking
van scoliose, door alle GGD’en in Nederland is daarbij een belangrijke stap”, aldus Bethlem.

Het rapport is tot stand gekomen in het kader van het project “Scoliosezorg moet beter” dat door de vereniging in 2009 is opgepakt. In het kader van dit project zijn recentelijk het rapport “Behandeling scoliosepatienten ziekenhuizen 2008” en het rapport “Algemene kwaliteitscriteria behandeling scoliose” uitgebracht (zie www. scoliose.nl onder scoliose & behandeling). Het rapport “Screening op scoliose in Nederland: stand van zaken 2010” is ook opgenomen op de website.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen