Aanzienlijke winst- en omzetstijging voor Siemens Nederland N.V. door goede reultaten Healthcare

Siemens Nederland behaalde in het afgelopen boekjaar (1-10-2009 t/m 30-09-2010) een winst na belastingen van 103 miljoen euro, een stijging van ruim 35% ten opzichte van vorig jaar. Ook de omzet steeg met ruim 35% naar 1,389 miljard euro. In een zich voorzichtig herstellende economie, wist het bedrijf haar doelstellingen te behalen en realiseerde ze een stijging van de orderontvangst met 10% tot 1,465 miljard euro. Aan het eind van het boekjaar had Siemens Nederland 2258 medewerkers in vaste dienst.

2010 liet opnieuw zien dat de strategische herorientatie die Siemens de afgelopen jaren heeft doorgevoerd vruchten afwerpt. “In een economisch kwetsbare periode wist Siemens Nederland niet alleen een duidelijke stijging van de orderontvangst, maar ook een aanzienlijke omzet- en winststijging te realiseren. Dit dankzij een bewuste focus op die markten waarin we de meeste toegevoegde waarde kunnen leveren”, aldus bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland. “Toegevoegde waarde die voor een groot deel schuilt in het duurzame karakter van onze oplossingen”.

Duurzaam portfolio
Op basis van de megatrends die zich wereldwijd aftekenen (urbanisatie, demografische verandering en duurzaamheid) heeft Siemens haar portfolio de afgelopen jaren volledig toegesneden op de sectoren Energy, Industry en Healthcare. Hiermee focust de onderneming zich op groeimarkten voor de lange termijn, markten bovendien waarin Siemens maximale meerwaarde kan bieden in de vorm van innovatieve oplossingen.
“Meer dan ooit leggen we de nadruk op het thema duurzaamheid”, aldus Van der Touw. “Siemens beschikt over een uniek ‘groen portfolio’, dat nu al 20% van de omzet vertegenwoordigt én sneller groeit dan de rest van het portfolio”.

Dat de combinatie van een sterke focus op de drie kernsectoren én het investeren in duurzame oplossingen werkt, blijkt uit de goede resultaten die Siemens in het boekjaar 2009/2010 behaalde.

Energy en Healthcare scoren boven verwachting
Verheugend waren de aanhoudend goede resultaten van de sector Energy. In 2010 kreeg deze sector van Nuon twee opdrachten voor de bouw van hoogefficiente en milieuvriendelijke gasgestookte energiecentrales, die zo’n anderhalf miljoen huishoudens van energie gaan voorzien.
Het verheugende resultaat geldt evenzeer voor de sector Healthcare, die onder meer grote contracten afsloot voor medische apparatuur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Behoud van orders en omzet voor Industry
Ook de sector Industry presteerde in 2010 volgens verwachting voor wat betreft orderontvangst en omzet. Dit ondanks het soms trage herstel in verschillende branches. De winstgevendheid was echter minder dan gepland. Met name de divisie Industry Solutions had in 2010 last van een aanhoudend magere markt, al sloot deze divisie het boekjaar goed af met een grote order van IHC Dredgers. Opvallende opdrachten waren verder de complete renovatie van sluizencomplexen voor de divisie Mobility en een recordopdracht voor aandrijvingstechniek voor de divisie Industrial Automation & Drive Technology (IA&DT). Bemoedigend waren ook de goede prestaties van de divisie Building Technologies, waar het financiele herstel van de afgelopen jaren duidelijk heeft doorgezet.

Verdere groei van omzet en resultaat
De algemene ontwikkeling van de economie is bemoedigend, maar de groei zal ook in 2011 naar verwachting bescheiden zijn. Desondanks ziet Van der Touw voor Siemens Nederland voldoende perspectieven voor groei van omzet en resultaat, dankzij onder meer een toenemende aandacht voor efficientie in de afwikkeling van projecten, een sterke focus op servicegerelateerde business én een over de hele linie goed gevulde orderportefeuille. Van der Touw: “We hebben alle reden tot vertrouwen in de nabije toekomst, waarin juist de combinatie van complete, duurzame en kostenbesparende oplossingen kansen bieden voor een verdere groei”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen