De rol van MRI in de diagnostiek en prognose van Multiple Sclerose

De gevolgen van MS komen pas tot uiting nadat de meeste hersengebieden zijn aangetast en elkaars functie niet meer kunnen overnemen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Tijmen Korteweg.

Multiple sclerose is een aandoening van de hersenen en het ruggenmerg die al op jonge leeftijd kan lijden tot lichamelijke – en verstandelijke handicaps. Gezien de ernst van de ziekte is vroege behandeling belangrijk, voordat de handicaps zich kunnen ontwikkelen. Sinds 2001 zijn er internationale richtlijnen voor de diagnostiek van Multiple Sclerosis waarin MRI een belangrijke rol speelt. Een groot voordeel van de richtlijnen is dat nu de diagnose snel en vroeg in het ziekteverloop kan worden gesteld.

Korteweg testte de criteria voor MRI, zoals die zijn aangegeven in de richtlijnen, bij een grote groep patienten. Mede hierdoor werd de accuratesse van MRI in de diagnostische richtlijnen bevestigd. Daarnaast werd duidelijk dat de MRI-criteria ingewikkeld zijn en zo mogelijk eenvoudiger moeten worden gemaakt om fouten bij het gebruik te voorkomen. Korteweg doet hiervoor een aantal voorstellen en geeft de beperkingen aan die ontstaan door de huidige MRI-techniek.

In het tweede deel beschrijft Korteweg het inzicht dat ontstond na het gebruik van meer geavanceerde MRI-technieken dat verlies van hersenweefsel pas op later tijdstip handicaps geeft. Door middel van functionele MRI toonde hij aan dat hersengebieden elkaars functie gedeeltelijk kunnen overnemen.

Startdatum: 11-01-2011
Tijd: 11.45
Locatie: Aula
Titel: MRI in Multiple Sclerosis: from diagnosis to prognosis
Spreker: T. Korteweg
Promotor: prof.dr. F. Barkhof prof.dr. C.H. Polman
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Promotie

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen