NZa stelt transitietarief farmacie vast

Tarief voor overgang naar vrije prijzen
Om de overgang naar vrije prijzen in de farmacie zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een transitietarief vastgesteld. Het tarief voor apothekers gaat volgend jaar omlaag naar € 7,50 per recept. Dat is € 0,41 lager dan vorig jaar. Het tarief 2011 is op basis van kostenonderzoek opgebouwd uit een kostendekkend tarief voor dienstverlening van € 7,96, min een verrekening van de ingeschatte inkoopvoordelen die apothekers ontvangen.

De farmacie gaat in 2012 over naar vrije prijzen. Dit betekent dat apothekers en verzekeraars samen onderhandelen over de prijs en de kwaliteit van de geneesmiddelen en de dienstverlening. Om de verandering zo overzichtelijk mogelijk te laten verlopen, heeft de NZa voor 2011 een transitietarief vastgesteld. Met dit tarief krijgen apothekers de ruimte om bijvoorbeeld te investeren in de kwalitatieve verbetering van de farmaceutische zorg, ICT-aanpassingen te doen en te werken aan de nieuwe prestatieomschrijvingen die recent zijn vastgesteld en in 2012 worden ingevoerd.

In het tarief zijn niet alle te verwachten inkoopvoordelen op geneesmiddelen van apothekers verrekend. De NZa laat ruimte aan de verzekeraars om de komende tijd hun rol op te pakken en de resterende inkoopvoordelen in hun afspraken met apothekers te verrekenen. Bijvoorbeeld door lagere tarieven af te spreken of apothekers te belonen naar de kwaliteit die hun verzekerden wordt geboden.

Om het tarief vast te stellen, deed de NZa dit jaar een kostenonderzoek onder apothekers. Daaruit blijkt dat apothekers gemiddeld een beter financieel resultaat hebben gehaald dan waar de NZa in het tarief 2010 rekening mee hield. Zo was de omzet van de standaardapotheek hoger dan verwacht, waren de praktijkkosten lager dan verwacht en zijn de inkoopvoordelen van apothekers minder gedaald dan verwacht.

De tarieven voor apothekers zijn gebaseerd op gemiddeld € 7,50 per receptregel. Apothekers en verzekeraars kunnen extra afspraken maken over de dienstverlening tot een gemiddeld maximum van € 10,- of een lagere korting op de inkooprijzen van geneesmiddelen. Apothekers en zorgverzekeraars kunnen, omdat het maximumta

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen