Centrum indicatiestelling zorg levert zorgheld van het jaar 2010

Array

Drieduizend ernstig chronisch zieke kinderen krijgen sinds 2010 zorg thuis op kosten van de AWBZ. Eigenlijk zouden zij zorg moeten krijgen vanuit de Zorgverzekeringswet, want hun zorg is vooral medisch technisch van aard en betreft bijvoorbeeld chronische beademing. De zorg aan een van de 3000 kinderen kost de samenleving 500.000 euro. Want er moeten continu verpleegkundigen aanwezig zijn bij de beademing. In vakbladen kwam het dilemma naar voren. Ouders werden gedwongen hun kind op de intensive care van een ziekenhuis te laten opnemen. Thuiszorg was niet meer mogelijk sinds de komst van de Zorgverzekeringswet.

Staatssecretaris Jet Bussemaker vroeg toen aan het Centrum Indicatiestelling Zorg om te regelen dat de 3000 kinderen voortaan weer thuis konden verblijven. Thea Leeuwangh kreeg de taak deze klus te klaren. Zij overlegde met vele kinderhospices en kinder-IC’s, bedacht een robuuste manier voor de onderbouwing van de kosten per kind en voor een zorgvuldige indicatiestelling. De grootste uitdaging was het op één lijn krijgen van diverse professionals die de zorg aan deze kinderen bieden.

Dat is gelukt met degelijk rekenwerk, begaafd veranderingsmanagement en bevlogenheid van Leeuwangh. Zij is op dinsdag 23 november in Diemen uitgeroepen tot Zorgheld 2010. Naast Thea werden ook Mark Wesseling van Lentis en Ruud Jonkman van Thuiszorg Rotterdam genomineerd voor de titel in de categorie ‘Meer tijd voor de client’. Een groot deel van de bijna 3000 stemmers, vond echter dat Thea de grootste bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van de zorg. Zij zorgde er namelijk voor dat ruim 3000 chronisch zieke kinderen die eerst buiten de boot vielen, nu toch thuis de juiste zorg krijgen.

Behalve een oorkonde van VWS kreeg zij ook een album vol kindertekeningen van een aantal van de betrokken ouders. In het dagelijkse leven is de bescheiden Leeuwangh ontwerper en bedenker van het aansprakenbesluit voor de AWBZ. Trots vertelde zij aan Guus Schrijvers op 14 december, dat de begrippen mantelzorg, gebruikelijke zorg en respijtzorg voor het eerst in het genoemde aansprakenbesluit zijn gedefinieerd en precies uitgewerkt. Dat besluit kwam een paar dagen eerder uit. Tot zover dit bericht.

Op 7 april houden genoemde Leeuwangh en Schrijvers een workshop over de begrippen mantelzorg, gebruikelijke zorg en respijtzorg. “Ik verheug mij op deze workshop. Als leerling van  mantelzorggrondlegger Hattinga Verschure blijft het begrip mij bezig houden omdat het de grens aangeeft tussen wat mensen voor elkaar doen en wanneer de samenleving moet inspringen”aldus Schrijvers. Wilt u aan deze workshop deelnemen? Wilt u in één dag op de hoogte komen van alle recente ontwikkelingen met indicatiestelling en de AWBZ?   Kom dan op 7 april naar een congres hierover. Daar komen ook tal van goede voorbeelden naar voren van goede en goedkope AWBZ-zorg en indicatiestelling. Surf naar www.unitzorginnovatie.nl en klik op aankomende congressen, meld u aan en doe nieuwe kennis(sen) op.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen