Utrecht is favoriete geboorteplaats

Array

Komt een zwangere uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn in tranen voor de tweede keer bij haar verloskundige. Haar man wil niet dat zij in geval van nood in het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein bevalt. Want dan komt in het paspoort van zijn kind te staan, dat het geboren is in Nieuwegein. Dat wil haar man niet: hij zelf, zijn vader en diens grootvader zijn geboren Utrechters. De zwangere zelf maakt het niet uit: zij wil alleen maar een gezond kind ter wereld brengen, eventueel in Nieuwegein.

De verloskundige zit met een dubbele loyaliteit. Zij werkt in een Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV) met de Antonius gynaecologen. Daarom heeft zij bij het eerste bezoek uitgelegd, dat de zwangere in geval van nood in Nieuwegein terecht kan. Tijdens het tweede bezoek is de verloskundige solidair met de zwangere en respecteert zij de keuzevrijheid van de patient. Zij belooft haar naar een Utrecht ziekenhuis te verwijzen als dat nodig mocht blijken. Zij wijst de zwangere niet op de leugen om bestwil van gewoon aangifte doen bij de burgerlijke stand van de gemeente Utrecht: die controleert niet of het kind echt wel in Utrecht is geboren.

Op 14 december vernam ik dit verhaal van een van de verloskundigen die deelnam aan de oprichting van het Verloskundig Platform Utrecht. Ik was verbaasd over het gedrag van de vader. Ik vond hem een eigenheimer. Navraag die avond bij andere professionals leerde mij dat de casus niet exceptioneel is en vaker voorkomt. Terugfietsend naar huis realiseerde ik mij, dat ik er zelf trots op ben dat in mijn paspoort staat dat ik geboren ben in Amsterdam en niet in een naburig dorp als Diemen.

Ook schoot mij te binnen dat in de Tweede Wereldoorlog prinses Margriet werd geboren in een Canadees ziekenhuis. Dat werd toen even tot Nederlands grondgebied verklaard. Ik vraag mij af, welke geboorteplaats in haar paspoort staat. Lezers, wat vindt u van dit verhaal? Zijn alleen Utrechtse vaders zo overdreven trots op hun geboorteplaats?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen