Zelfindicatie door burgers is groot

De politieke en professionele discussie gaat dezer maanden over het overbrengen van de indicatiestelling van het naar zorgaanbieders, zoals huisartsen, ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Deze discussie is terecht. Genoemde professionals doen al vele herindicaties. Vele vormen van kortdurende zorg worden al geïndiceerd door zorgaanbieders.

Aan de andere kant is de zelfindicatie door burgers (meestal familieleden van patienten) ook een groot succes. Zonder tussenkomst van een zorgaanbieder vragen zij via het internet een indicatie aan voor verpleging of verzorging. Via die weg vragen zij zowel zorg in natura als een persoonsgebonden budget aan. Een simpel softwareprogramma, even moeilijk als het tegenwoordige elektronische belastingbiljet, wijst de weg. Voordat er een indicatiebesluit via het internet binnen enkele dagen terugkomt, weten aanvragers al of toestemming voor de gevraagde zorg waarschijnlijk is.Het aantal digitale aanvragers neemt enorm toe. Na ontvangst van het indicatiebesluit gaan zij shoppen bij zorgaanbieders. Beleidsinstanties en parlement klagen over de complexiteit van de regels voor de indicatiestelling. Die complexiteit is niet te ontkennen. Wie de CIZ Indicatiewijzer 2010 raadpleegt, krijgt een boekwerk onder ogen van circa 200 pagina’s. Toch is vanwege de verdelende rechtvaardigheid en ter vermijding van willekeur door zorgaanbieder nodig om landelijke regels te hanteren. Dankzij een goede zoekmachine en navigator op de website van het CIZ blijkt een elektronische aanvraag voor een indicatiestelling eenvoudig te zijn voor de modale burger. Want burgers hebben alleen te maken met die regels en standaarden over hun eigen ziektebeeld en zorgbehoefte.

Zelf vind ik de indicatieregels lijken op de NHG-standaarden voor huisartsen: die bepalen ook welke patient welke zorg wel en niet krijgt. De boeken daarover komen ook op honderden pagina’s uit. Tot zover dit bericht opgetekend na ontvangst en lezing van het CIZ jaarverslag en de CIZ Indicatiewijzer 3.0 over 2010. Wilt u de laatste stand weten van de wetenschappelijke, professionele en politieke discussie over indicatiestelling en AWBZ? Kom dan op 7 april naar een congres hierover. Daar komen ook tal van goede voorbeelden naar voren van goede en goedkope AWBZ-zorg en indicatiestelling.  Surf naar www.unitzorginnovatie.nl en klik op ‘Aankomende congressen’.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen