Internationaal onderzoek wijst op minder doorligwonden met nieuwe schapenvacht

Array

Een nieuwe analyse van gecombineerde gegevens van twee Australische onderzoeken en een Nederlands onderzoek levert sterk bewijs voor het gunstig effect van speciaal geprepareerde Australische medische schapenvachten op doorliggen. Onderzoekers van het NIVEL, EMGO-instituut en Australische instituten publiceerden dit onlangs in het Medical Journal of Australia.

Bij patienten die lange tijd in bed liggen, kunnen doorligwonden ontstaan op de plaatsen met grote druk. Doorliggen (decubitus) komt vooral in verpleeghuizen veel voor. De speciaal geprepareerde Australische medische schapenvacht helpt doorliggen voorkomen, zo bleek al eerder uit twee onderzoeken bij Australische ziekenhuispatienten en één onderzoek bij Nederlandse verpleeghuispatienten. De data en uitkomsten van deze drie onderzoeken zijn nu gecombineerd in een meta-analyse, waardoor het gunstig effect van deze schapenvachten op doorliggen nog duidelijker wordt. In de controlegroep kreeg 12,2% van de patienten stuitdecubitus. In de groep patienten die op een Australische medische schapenvacht lag was dit 5,4%.

Speciaal geprepareerd
Traditionele natuurlijke schapenvachten zijn niet goed te wassen en geven problemen met de hygiene, en synthetische schapenvachten verminderen de druk niet. De Australische Medische Schapenvacht is echter speciaal ontwikkeld om doorliggen tegen te gaan. De vacht kan meerdere malen op 80 graden worden gewassen terwijl deze zijn natuurlijke drukregulerende eigenschappen behoudt.

Onderzoek
Aan de drie onderzoeken deden in totaal 1281 patienten mee, verdeeld over 45 verpleegafdelingen van drie ziekenhuizen en acht verpleeghuizen. Patienten werden vanaf opname tot ontslag óf 30 dagen gevolgd. Eén groep kreeg een Australische Medische Schapenvacht. De andere groep kreeg de gebruikelijke behandeling. De patienten werden dagelijks gecontroleerd op stuitdecubitus.

Subsidient
ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen