TU Delft ontwikkelt ‘relaxpen’ die stress meet én tegengaat

Array

In de toekomst zullen producten steeds vaker ‘weten’ wat de gebruiker voelt en daar slim op inspelen. Om de kracht van dit principe te illustreren, ontwikkelde onderzoeker Miguel Bruns Alonso een pen die stress bij de gebruiker meet en deze ook kan tegengaan. De hartslag van mensen die de antistress-pen gebruikten, daalde in experimenten met gemiddeld vijf procent. Bruns promoveert op donderdag 23 december op dit onderwerp aan de TU Delft.

Bumperkleven
Apparaten die weten wat de gebruiker doet en voelt, en daar slim op in kunnen spelen. Dat is een van de zaken waar productontwikkelaars momenteel naar streven. In sommige auto’s is dit al tot op zekere hoogte realiteit; bijvoorbeeld in auto’s die ‘bumperkleefgedrag’ kunnen registreren en tegengaan. De Delftse promovendus Miguel Bruns Alonso koos voor een antistress-pen om de mogelijkheden van dit relatief nieuwe idee te demonstreren.

Nerveus
Uit verschillende experimenten die industrieel ontwerper Bruns tijdens zijn onderzoek uitvoerde, bleek dat mensen wiegende en rollende bewegingen (‘rock and roll’) maken met een pen wanneer ze gespannen zijn. Bovendien bleek dat wanneer die nerveuze bewegingen worden afgeremd, er meer controle kan worden verkregen over een situatie.
‘Sensoren in een pen zouden dus op onopvallende wijze stress kunnen meten en de juiste terugkoppeling zou gebruikers kunnen helpen om te gaan met hun stress’, zegt Bruns.

Hartslag
‘Daarom heb ik een pen ontwikkeld die ‘nerveuze’ bewegingen registreert en daarmee bepaalt of de gebruiker gespannen is. De pen biedt tevens tegenwicht aan deze bewegingen door ingebouwde elektronica en elektromagneten. Bij snellere bewegingen biedt de pen geleidelijk minder bewegingsvrijheid. Hierdoor worden gebruikers gestimuleerd rustiger te bewegen waarna de bewegingsvrijheid weer toeneemt.’


Bron: TU Delft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen