Longpatiënten (voorlopig) niet de dupe van beleid zorgverzekeraars

Array

Zorgverzekeraars Univé, VGZ, IZA en TRIAS (UVIT) zullen veelgebruikte longmedicatie voor Astma en COPD patienten voorlopig blijven vergoeden. Eerder kondigden de verzekeraars aan deze medicatie per 1 januari 2011 onder haar preferentiebeleid te zullen brengen. Honderdduizenden patienten (meer dan 90% van de bij UVIT verzekerde longpatienten) zouden daardoor moeten wisselen van longmedicatie en alleen nog de goedkoopste medicatie vergoed krijgen. Volgens longspecialisten kan daardoor de zorg voor deze patienten in gevaar komen.

De Long Alliantie Nederland en het Astma Fonds spraken hun zorg uit over het beleid van UVIT, waarop UVIT heeft toegezegd voorlopig af te zien van het voornemen. De Long Alliantie en UVIT zullen in het nieuwe jaar samenwerken om de kwaliteit en doelmatigheid van longmedicatie te versterken.

Daarnaast hebben twee producenten van longmedicatie, AstraZeneca en GlaxoSmithKline, in een kort geding de rechter gevraagd om de toepassing van het preferentiebeleid op longmedicatie tegen te houden. De rechter is echter niet inhoudelijk ingegaan of het in strijd is met de wet, omdat producenten van medicatie geen beroep op de Zorgverzekeringswet kunnen doen. Deze wet beschermt namelijk de belangen van verzekerden, verzekeraars en in mindere mate zorgaanbieders, aldus de rechter.

De farmaceuten overwegen een hoger beroep omdat het belangrijk is dat een rechter zich uitspreekt over de vraag of bij longmedicatie preferentiebeleid gevoerd mag worden. Preferentiebeleid is immers toegestaan voor volkomen identieke en gelijkwaardige geneesmiddelen. Dat is op zich een goede zaak, want het levert veel geld op en de medicijnen zijn gelijkwaardig. De verschillende inhalatiesystemen voor longmedicatie zijn echter niet gelijkwaardig en identiek want het effect en de veiligheid van de behandeling wordt in belangrijke mate bepaald door het inhalatiesysteem. Er is verschil in de hoeveelheid geneesmiddel dat de longen bereikt bij verschillende inhalatiesystemen. Artsen moeten kunnen kiezen voor de longmedicatie die het beste resultaat geeft voor iedere individuele patient. Verkeerd gebruik en verplicht wisselen van longmedicatie verminderen de effectiviteit van de medicatie, kunnen leiden tot een verergering van de klachten en uiteindelijk tot spoedopnames in het ziekenhuis bij ernstige klachten.

Het toepassen van het preferentiebeleid op longmedicatie dupeert dus niet alleen de patient, maar het is ook de vraag of het uiteindelijk wel tot besparingen leidt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen