Vrij verkrijgbare pijnstillers in 2011 slechts beperkt te koop bij drogist, supermarkt of benzinestation

Apothekers gaan consumenten helpen bij verstandig gebruik van pijnmedicatie, die zonder recept verkrijgbaar is.
Per 30 december 2010 gaat er, op het gebied van pijnmedicatie, iets veranderen. Uiterlijk vanaf die datum zullen sommige vrij verkrijgbare pijnstillers niet meer verkocht mogen worden bij de drogist, in de supermarkt of het benzinestation. De website pijnwegwijs.nl geeft informatie over deze regeling. Deze pijnstillers (behorende tot de zogenaamde NSAID-groep) kunnen grote risico’s hebben bij (verkeerd) gebruik. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze middelen maagbloedingen kunnen veroorzaken. Bij gebruikers van deze pijnstillers lijkt het minder bekend te zijn dat moet worden opgepast met het slikken ervan, omdat deze onder andere maag-darmcomplicaties (bijv. bloedingen) kunnen veroorzaken en de kans op hartfalen kunnen vergroten. Dit geldt vooral voor mensen die tot de risicogroep voor deze pijnstillers behoren, waar veel factoren een rol kunnen spelen (leeftijd, aandoeningen of gebruik van andere medicijnen)1,2,3,4.

De ondergenoemde werkzame stoffen die in deze pijnstillers voorkomen, zijn niet of niet in grote verpakkingen in de drogist, supermarkt of het benzinestation meer verkrijgbaar:

 • diclofenac
 • ibuprofen (vanaf 400 mg)
 • ketoprofen
 • naproxen
 • acetylsalicylzuur (Aspirine)
 • carbasalaatcalcium
 • lysine-acetylsalicylaat

Uit recente onderzoeken over de veiligheid en de risico’s bij het gebruik van deze pijnstillende middelen blijkt dat het verstandig is om meer advies te geven5,14. De verkoop via drogist, supermarkt en benzinestation wordt dan ook aan banden gelegd. De middelen zijn vanaf die datum nog wel allemaal bij de apotheek te verkrijgen. Het gaat om de zogenaamde NSAID’s (non-steriodal anti-inflammatory drugs ofwel niet-steroïde ontstekingsremmende middelen). Dit zijn niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers, die worden gebruikt om pijn en ontstekingen te bestrijden. Deze middelen worden vaak gebruikt bij hoofdpijn, rugpijn, menstruatiepijn, kiespijn, spier- en gewrichtspijn en andere pijnklachten, waarvoor u in eerste instantie niet direct naar de huisarts gaat.

De reden van deze wijziging is dat er soms gevaarlijke bijwerkingen worden waargenomen bij het gebruik van deze pijnstillers. Voortaan zult u naar uw apotheker moeten gaan om een aantal van deze pijnstillers (of in grotere hoeveelheden per verpakking) te kopen. De apotheker heeft meer kennis van de mogelijke bijwerkingen en kan u goed informeren en adviseren over welke pijnstillers het meest voor u geschikt zijn. Hieronder vindt u een opsomming van belangrijke risicofactoren die de kans op ernstige bijwerkingen van deze pijnstillers kunnen verhogen2.

Belangrijke risicofactoren voor het gebruik van NSAID’s5:

 • ouder dan 70 jaar;
 • maag- en darmklachten;
 • lever- en nierfunctiestoornissen;
 • hoge bloeddruk;
 • hartaandoeningen;
 • astma of COPD;
 • zwangerschap;
 • in combinatie met bepaalde medicijnen5.

Meld daarom het gebruik van alle zelfzorgmiddelen bij uw apotheek, zodat uw risico op bijwerkingen zo klein mogelijk blijft.

Bron: Pijnwegwijs

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen