Kinderen met Cerebrale Parese plannen bewegingen anders

Unilaterale Cerebrale Parese (CP) is een stoornis in de beweging en houding aan één lichaamszijde als gevolg van hersenbeschadiging rondom de geboorte. Het komt voor bij twee op de duizend kinderen en is de meest voorkomende oorzaak van fysieke beperkingen bij kinderen. Problemen met de bewegingsuitvoering aan de aangedane zijde (meestal een verhoogde of verlaagde spierspanning) zijn het meest opvallend bij deze kinderen. Céline Crajé heeft onderzocht hoe kinderen met CP hun ‘goede’ arm bewegen. Dit is belangrijk omdat deze arm het meest gebruikt wordt in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij het eten, aankleden en grijpen van voorwerpen. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen met CP moeite hebben met het cognitieve proces van het plannen van bewegingen met hun ‘goede’ hand. Waar normaal ontwikkelende kinderen bewegingen vooruit plannen, doen kinderen met CP dat stap-voor-stap. Het kunnen inbeelden van een beweging zou een voorwaarde kunnen zijn voor het goed kunnen plannen van bewegingen.

Biografie
Céline Crajé (Assen, 1980), studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar afstudeeronderzoek over de motorische ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen legde de basis voor haar interesse in het bewegingsonderzoek. In 2006 startte ze met dit promotieonderzoek binnen het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit.

Datum: vrijdag 14 januari 2011
Tijd: 13:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. M.C. Crajé
Promotors: De heer prof. dr. B. Steenbergen
Copromotors: De heer dr. J. van der Kamp (VU)
Titel promotie: (A)typical motor planning and motor imagery

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen