Waterlandziekenhuis heeft de aansprakelijkheid medisch missers orthopeed erkend

De verzekeraar van het Waterlandziekenhuis in Noord-Holland heeft de aansprakelijkheid erkend voor de door een orthopeed gemaakte missers die Rob van Tol uit Edam negen operaties, veel ellende en uiteindelijk een kunstknie opleverde.

Het is de eerste van de twintig zaken die lopen tegen de inmiddels ontslagen orthopeed waarin de aansprakelijkheid erkend is. Van Tol spande samen met behulp van FNV Bondgenoten een zaak aan om de schade te verhalen. Alles begon nadat Van Tol zich in 2006 verstapte bij een concert van Simply Red en een spier in zijn bovenbeen scheurde.

Disfunctioneren
Adrie van Kampen, letselschadebehandelaar FNV Bondgenoten: “De orthopeed is door disfunctioneren al ontslagen wegens vele verkeerd behandelde patienten. Je zou zeggen dat het dan makkelijk is om een schadevergoeding te krijgen. Maar niets is minder waar. Na langdurig touwtrekken en nadat we zelf een medisch expert hebben ingezet is er een doorbraak met de erkenning van aansprakelijkheid. Nu kunnen we verder om de schade ook vergoed te krijgen, want het heeft een groot effect gehad op zijn leven. Naast alle lichamelijke en emotionele schade kan Van Tol zijn werk als CV monteur niet meer uitvoeren. Het is erg lastig om met een kunstknie aan de slag te komen. Er is veel verknald door de medische fouten.”

Veel van deze patienten ondergingen rugoperaties, maar ook bij heupingrepen is soms iets fout gegaan, waardoor mensen blijvende schade hebben opgelopen. Brugman: “Bij een meisje is bijvoorbeeld het ene been korter dan het andere, waardoor ze maar twee minuten kan staan. Iemand anders heeft een verlamd been, weer een ander is volledig arbeidsongeschikt geraakt.” Volgens Brugman betrof het in alle zaken gevaarlijke operaties, die veel collega-orthopeden niet uitvoeren vanwege het hoge risico. In alle gevallen zou de orthopedisch chirurg zijn patienten niet vooraf hebben gewaarschuwd voor mogelijke complicaties.

De orthopedisch chirurg van het Waterlandziekenhuis kreeg in maart twee berispingen van het medisch tuchtcollege, terwijl hij het jaar daarvoor al een waarschuwing had ontvangen. De chirurg stond bekend als specialist in complexe rugoperaties waarbij wervels worden vastgezet met schroeven die zijn verbonden met buigzame staafjes, de zogeheten ‘dynamische rugstabilisatie’. Zijn wachtlijsten liepen op tot twee jaar.

Vier miljoen
FNV Bondgenoten heeft dit jaar voor de leden met letselschadezaken ruim vier miljoen euro binnen gehaald.

Bron: FNV Bondgenoten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen