Meer vertrouwen in netter geklede huisarts

Array

Patienten hebben meer vertrouwen in een netter geklede huisarts dan in een huisarts in vrijetijdskleding. Huisartsen en onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen publiceerden hierover in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.


De kledingstijl van de huisarts is van invloed op het vertrouwen dat patienten op het eerste gezicht hebben bij het zien van de huisarts. In het eerste contact kunnen huisartsen met hun kleding invloed uitoefenen op het vertrouwen dat patienten in hen stellen. IJdelheid lijkt dus functioneel te zijn.

Patienten hebben doorgaans het minst vertrouwen in een huisarts in vrijetijdskleding. Een zakelijk of semiformeel geklede huisarts is het meest vertrouwenwekkend. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt in vier verschillende kledingstijlen: zakelijk, formeel, semiformeel en vrijetijdskleding.

De kledingsstijl van de mannelijke huisarts (zowel de oudere als de jongere mannelijke huisarts) en van de jongere vrouwelijke huisarts had significant invloed op het in hen gestelde vertrouwen. De kledingstijl van de oudere vrouwelijke huisarts leverde geen verschillen op.

Kledingstijl
Een goede arts-patient-relatie, waarbij de patient vertrouwen stelt in de arts, vormt de basis voor patientenzorg. De eerste indruk die de arts maakt op de patient is daarbij zeer belangrijk. De patient vormt deze op basis van verbale en non-verbale communicatie, uiterlijke verzorging en kleding van de arts.

Witte jas
De witte jas vormt een belangrijk onderdeel van het uiterlijk en was lange tijd het symbool van de dokter. De witte jas lijkt ook van invloed op het vertrouwen van de patient in de dokter. De lang bestaande veronderstelling dat de witte jas bescherming biedt tegen infecties, blijkt niet juist te zijn. Nog slechts een enkele huisarts draagt een witte jas. Ook psychiaters en kinderartsen dragen nagenoeg geen witte jas meer.
Fotobijschrift
A Oudere mannelijke huisarts
B Oudere vrouwelijke huisarts
C Jongere mannelijke huisarts
D Jongere vrouwelijke huisarts

1 Zakelijke kleding
2 Formele kleding
3 Semiformele kleding
4 Vrijetijdskleding

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen