TOP-subsidie voor onderzoek naar zenuwstelsel

Array

Prof. dr. Jasprien Noordermeer en dr. Lee Fradkin van de afdeling Moleculaire Celbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een TOP-subsidie van ZonMw ontvangen ter waarde van 675.000 euro. Hiermee gaan zij het functioneren van het zenuwstelstel tijdens de normale ontwikkeling en na letsel bestuderen. Noordermeer en Fradkin doen dit onderzoek in samenwerking met dr. Martijn Malessy (LUMC, afdeling Neurochirurgie, tevens aangesteld bij NIN) en prof. dr. Joost Verhaagen van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) in Amsterdam.

Fruitvlieg ideaal model
Noordermeer ontving in 2002 een PIONIER-subsidie van NWO, waarmee zij de zenuwen van de fruitvlieg onderzocht. De fruitvlieg, Drosophila melanogaster, is ideaal voor zenuwonderzoek. Hersenen van vliegen hebben ‘slechts’ honderdduizenden zenuwcellen tegen miljarden cellen bij de mens. Bovendien kun je vliegen genetisch manipuleren en ontstaat al na twee weken een nieuwe generatie. Ruim tachtig procent van de genen die bij de mens erfelijke afwijkingen veroorzaken, zijn terug te vinden in de fruitvlieg.

De onderzoeksgroep van Noordermeer/Fradkin ontdekte dat een bepaald gen, het Wnt5-gen, invloed heeft op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de fruitvlieg. In de nieuwe studie wordt onderzocht met welke factoren Wnt-genen samenwerken bij het opzetten van complexe, neurale netwerken. De onderzoekers gaan tevens voor het eerst kijken wat de werking van Wnt-genen zijn op het menselijk zenuwstelsel en wat voor rol ze spelen tijdens regeneratie na neurotrauma. Zij gebruiken hiervoor beschadigd zenuwweefsel van patienten, dat bij een operatie is uitgenomen. De onderzoekers hopen met deze studie in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van nieuwe therapieen voor herstel van een complex zenuwstelsel na een trauma.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen