Uitval revalidatiebehandeling onder allochtonen twee keer hoger dan bij autochtone patiënten

Array

Uitval uit de revalidatiebehandeling onder patienten met een niet-Nederlandse achtergrond is twee maal hoger (28.1%) dan onder autochtone patienten (13.7%). Dit blijkt uit promotieonderzoek van ergotherapeut en onderzoeker Maurits Sloots van het VUmc.

De belangrijkste reden voor beeindiging van de behandeling is dat allochtone patienten andere verwachtingen hebben over de inhoud van de revalidatiebehandeling dan de hulpverleners. Bovendien komt er vaak geen goede vertrouwensrelatie tot stand en worden communicatieproblemen onvoldoende opgelost wat het behandelproces verstoort. Sloots promoveerde in december aan VU medisch centrum.

De laatste decennia wordt een groeiend aantal allochtone patienten behandeld in de Nederlandse revalidatiesector. Sloots onderzocht barrières in het revalidatieproces voor deze patienten en mogelijke oplossingen daarvoor. De focus lag op patienten met chronische aspecifieke lage rugpijn. Naast de bovengenoemde redenen zijn andere factoren voor uitval: gebrek aan erkenning van de pijnklachten en tegengestelde visies van artsen uit het land van herkomst van de patient over de oorzaak en de behandeling van chronische pijn.

De onderzoeker vond verder dat maar in 44% van de revalidatie-instellingen het pijnbehandelprogramma is aangepast aan allochtone patienten. Daarbij geldt dat bij revalidatie-instellingen die een hoog percentage allochtone patienten behandelen dit vaker het geval is dan bij instellingen met een laag percentage.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen