Er gloort hoop voor Abbot in Weesp

Het Financieele Dagblad Door: Engelenburg, H.
Voor de circa 550 farmaonderzoekers van Abbott in Weesp die binnenkort hun baan verliezen, lonkt nieuw perspectief.

Een deel van de onderzoekers kan waarschijnlijk aan het werk bij zeven farmabedrijven die hebben toegezegd dat ze op de locatie Weesp willen starten met contractonderzoek voor derden. Het personeel speelt zo in op de trend dat farmaconcerns steeds meer onderzoek naar medicijnen uitbesteden aan kleinere en doorgaans innovatievere bedrijven.

Ook voor werknemers die in Weesp een bedrijf willen starten, is er hoop. Abbott Healthcare en Abbott Biologicals, waartoe de voormalige vaccinfabriek van Solvay in Weesp behoort, stelt voor hen twintig renteloze leningen beschikbaar van elk maximaal een ton. Dit stellen bestuurder Jan Admiraal van vakbond VHP en Jan-Paul van de Velde, lid van de ondernemingsraad.

Afgezien van deze toezeggingen betaalt Abbott naar schatting minimaal euro 60 mln voor het ontslag van 510 tot 550 onderzoeksmedewerkers. Dit blijkt uit een sociaal akkoord dat de vakorganisaties en de directie hebben gesloten. Het bedrag valt hoog uit doordat de mensen gemiddeld 23 gewogen dienstjaren hebben bij een gemiddelde leeftijd van 47,5 jaar.

De regeling is op basis van de oude kantonrechtersformule vermenigvuldigd met 1,2 plus een bonus van vier maandsalarissen. ‘Dat is fors meer dan normaal’, stelt Admiraal. ‘Als een concern een goede onderzoeksorganisatie schrapt, moet het op de blaren zitten.’

Abbott Weesp stuurt ontslagbrieven in februari
De ontslagbrieven voor circa 550 onderzoekers van Healthcare in Weesp vallen naar verwachting in februari op de mat.

Dit stelt VHP-bestuurder Jan Admiraal. Hij verwacht dat de ondernemingsraad voor die tijd op één lijn zal komen met de directie over enkele voorwaarden van het sociaal akkoord dat de directie en de vakorganisaties eind vorige week hebben gesloten.

De voorwaarden gaan over werkgaranties voor de resterende circa 500 werknemers in de productie en een goede outplacementregeling voor de ontslagen werknemers. De meeste mensen zijn namelijk moeilijk bemiddelaar gelet op de gemiddelde leeftijd van 47,5.

Admiraal stelt dat dat sociaal plan in enige mate ook de circa 500 overblijvende productiewerknemers beschermt. ‘Er leeft enige vrees dat Abbott na verloop van tijd ook de productie zal stilleggen. Om wat van die druk op de producetiewerknemers weg te nemen, is de looptijd van het sociaal plan verlengd tot medio 2013. Mocht het voordien tot nieuwe ontslagen komen, dan is het huidige sociaal plan ook op hen van toepassing.’

Abbott sluit de vrijwel complete afdeling onderzoek en ontwikkeling (R&D) van de overgenomen vaccinproducent Solvay in Weesp. Onder de circa 550 R&D-werknemers die straks op straat staan, leven veel ideeen over toekomstige werkgelegenheid. Van concrete plannen is echter nog nauwelijks sprake, stelt Jan-Paul van de Velde, lid van de ondernemingsraad.

Enkele werknemers hebben bij de or blijk gegeven van interesse voor de 20 renteloze leningen van maximaal euro 100.000 die Abbott ter beschikking stelt voor starters.

‘Er zit beslist meer in het vat’, zegt Van de Velde, ‘maar het is nu nog heel vers. Er zijn circa 300 ideeen en er liggen zeker kansen, maar het vergt veel om die in een bedrijfje om te zetten. De meeste onderzoekers zijn geen entrepreneurs, en de meesten weten nog niet of ze een ontslagbrief krijgen.’

De renteloze leningen zijn voor werknemers die een bedrijfje op de Abbott-locatie in Weesp willen starten op basis van R&D-projecten waarvoor Abbott geen interesse heeft. Voor de leningen geldt in principe: wie het eerst komt, het eerst maalt.

De renteloze voorschotten zijn ook beschikbaar voor ‘Farma Plexus’, een door de or op te richten netwerk voor contractonderzoek. Het personeelsorgaan heeft tot op heden van zeven farmabedrijven in Nederland, die nog niet bij naam genoemd kunnen worden, de toezegging dat ze een vestiging op het Abbott-terrein in Weesp willen beginnen voor het uitvoeren van innovatief medicijnenonderzoek voor derden.

Verder is een adviesorganisatie opgericht van senior onderzoekers die onderzoeksadvies gaan geven aan derden, zowel op de markt als voor starters in Weesp.

Ook is overeengekomen dat Abbott Weesp voor 1 juli aanstaande bijstort in de pensioenpot, zodat het fonds per 1 oktober een dekkingsgraad heeft van minimaal 100%. In het afgelopen najaar was al euro 15 mln bijgestort, maar dat was op basis van oude afspraken die de directie niet tijdig was nagekomen. Admiraal: ‘Mocht de dekkingsgraad op eigen kracht tegen die tijd al op 100% staan, dan zijn ze spekkoper.’

Het Financieele Dagblad Door: Engelenburg, H.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen