Collectiviteitskorting zorgpolis wassen neus: Sigaar uit eigen doos

Array

Consumenten denken met korting goedkoper uit te zijn, maar in de praktijk betalen ze zelf de rekening; de zorgverzekeraars rekenen de collectiviteitskorting door in de premie. Dat beweren verscheidene deskundigen. „Schaf die korting maar af.” Wat de economen Bas van der Klauw en Jonneke Bolhaar van de VU betreft, maakt de collectiviteitskorting – of die nu via een werkgever of via FNV of Marktplaats wordt gegeven – de markt voor zorgverzekeringen ontransparant en belemmert dit het overstappen naar een andere verzekeraar.

„Er is een woud aan collectieve kortingen en het is voor de gemiddelde consument volstrekt onduidelijk waar hij goedkoper uit kan zijn. Dat verklaart dat er relatief weinig wordt overgestapt”, reageert deskundige Van der Klauw.

Afschaffing
De expert bepleit daarom afschaffing van de werkgeverskorting en de gelegenheidskorting. Van der Klauw: „Verzekeraars worden nu niet geprikkeld om goedkoop zorg in te kopen en lage premies te rekenen. En dat is nu precies wat zij zouden moeten doen.”

In de politiek gaan al stemmen op om een einde te maken aan de werkgeverskorting. Als een werknemer nu overstapt van werkgever en zijn zorgverzekering via zijn baas heeft ondergebracht bij een verzekeraar, mag hij niet tussentijds overstappen naar een andere verzekeraar. Hij krijgt dan een veel hogere, individuele premie te betalen.

Volgens directeur Chris Oomen van DSW Zorgverzekeraar is het een schande dat we zo omgaan met verzekerden. „Dit jaar is er helemaal een circus van gemaakt. Er zijn partijen die zelfs een iPad of een bon van 100 euro cadeau gaven bij een nieuwe verzekering. Het is een wassen neus, uiteindelijk betaalt de verzekerde zelf de rekening”, aldus Oomen, die als eerste met de zorgpremie naar buitenkomt en vaak een van de goedkoopste is, hoewel het geen collectiviteit kent.

Overigens hebben verzekerden nog tot 31 december om hun zorgpolis te beeindigen. Wie goed speurt, kan fiks voordeel krijgen. Vooral internetlabels van traditionele verzekeraars, zoals AnderZorg van Menzis, CZ Direct en Univé Zeker, kunnen goedkoper uitkomen. De inschatting is dat er een recordaantal overstappers zal zijn.

(Bron: Telegraaf.nl)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen