Nieuwe jaar begint met griep

Het aantal besmettingen met de H1N1-variant van de griep beter bekend als varkensgriep piekt. Het is een milde variant, die zich hier nog niet laat voelen in de ziekenhuizen.

De griep komt er aan. In Belgie is de epidemische grens reeds doorbroken. Ook in Nederland neemt het aantal griepgevallen toe. Met name in het noordoosten en westen van Nederland zijn al zoveel mensen ziek dat de epidemie niet lang op zich zal laten wachten. Dat blijkt uit het aantal meldingen bij de website van de Grote Griepmeting.

“Vooral jonge kinderen tot 15 jaar hebben nu last van griepachtige verschijnselen,” meldt Carl Koppeschaar, die in 2003 begon met de griepmeting via internet.  “ Vanaf 3 januari kan het virus zich ook weer via de scholen verspreiden. Voorlopig lijkt het te gaan om milde vormen van griep (influenza B) en zware verkoudheid. Ook waart het Mexicaanse griepvirus uit 2009 rond.”

Als de griep inderdaad doorzet, is niet te voorspellen hoe ernstig de epidemie zal worden. Koppeschaar: “Vorig seizoen zijn zoveel mogelijk risicogroepen gevaccineerd tegen Mexicaanse griep. Ook dit jaar maakte het deel uit van het vaccin. Dat kan dus enorm meevallen. Zo was er vorig seizoen na de plotselinge Mexicaanse griepepidemie in de herfst, in Nederland zelfs helemaal geen piek van wintergriep. Angst voor Mexicaanse griep hoeven we nu dus niet meer te hebben.”

Bron: influenzanet

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen