Partnership stimuleert ontwikkeling van innovatief stamceltransplantatieproduct

Kiadis Pharma sluit een licentieovereenkomst met Hospira voor commercialisatie van ATIRâ„¢ in Europa en Azie
Kiadis Pharma, een Nederlands biofarmaceutisch bedrijf, kondigt een licentieovereenkomst aan met Hospira, Inc. (NYSE: HSP), een wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf, voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van Kiadis Pharma’s product ATIR™. ATIR™ is een patientspecifiek “cell based product”, in ontwikkeling voor bloedkankerpatienten die een stamceltransplantatie nodig hebben maar die geen identieke donor kunnen vinden.

ATIR™ maakt het gebruik van niet-identiek donormateriaal van een familielid mogelijk, zonder dat het donormateriaal daarbij tegen de patient reageert (het zogeheten “Graft versus Host Disease”). Daarbij wordt ATIR™ ontwikkeld om transplantatie gerelateerde sterfte te verminderen.

Deze licentieovereenkomst geeft Hospira de exclusieve marketingrechten voor ATIRâ„¢ in Europa, het Midden Oosten, Afrika, Australie, Japan en delen van Azie. Kiadis Pharma behoudt alle rechten voor ATIRâ„¢ voor de rest van de wereld. De financiele voorwaarden van de overeenkomst omvatten een betaling bij het sluiten van de overeenkomst, betalingen bij het behalen van registratie mijlpalen en medefinanciering van de momenteel lopende klinische registratiestudie voor ATIRâ„¢ in Europa en Noord Amerika. Bij succesvolle commercialisatie van ATIRâ„¢ ontvangt Kiadis Pharma additionele mijlpaal betalingen en heeft het bedrijf recht op royalties.

“We zijn verheugd om Hospira als partner te hebben, aangezien dit bedrijf een uitgebreide expertise met zich meebrengt in de ontwikkeling van farmaceutische producten. De bijdrage en betrokkenheid van Hospira in de commercialisatie van het ATIR™ programma zal dit levensreddende product versneld beschikbaar kunnen maken voor patienten”, zegt Manja Bouman, CEO van Kiadis Pharma.

“Hospira is enthousiast over de levensreddende potentie van dit innovatief hematologisch “cell based” product,” zegt Andrew Robbins, Vice President Corporate Development and Proprietary Pharmaceutical Marketing van Hospira. “Na goedkeuring past ATIR™ goed in onze sterke portfolio in Europa and Azie van oncologieproducten zoals de biosimilars Nivestim™ and Retacrit™.”

Over ATIRâ„¢
ATIR™ is een innovatieve behandeling met donor T- lymfocyten die ontdaan zijn van alloreactieve T-cellen. Het wordt toegediend bij een patient die een niet-passende hematopoietische stamceltransplantatie krijgt om de aan transplantatie gerelateerde sterfte (TRM) te verminderen. ATIR™ is ontwikkeld om ernstige acute Graft versus Host Disease (GvHD) te voorkomen en gelijktijdig een snel herstel van het immuunsysteem te bereiken ter bestrijding van infecties en overgebleven tumorcellen. Daarmee wordt TRM verminderd en de algehele overleving verbeterd. Omdat ATIR™ het mogelijk maakt om een niet-identieke (haplo-identieke) donor uit de familie te gebruiken, is er voor vrijwel iedereen direct een donor en een behandeling beschikbaar. Daarmee voldoet ATIR™ aan een grote medische behoefte. Patienten die in aanmerking komen voor een allogene transplantatie maar voor wie geen overeenkomende donor gevonden kan worden, hebben op dit moment geen behandelingsmogelijkheden. ATIR™ wordt voor elke patient specifiek gemaakt en is daarmee werkelijk een geïndividualiseerde behandeling.

Op dit moment worden patienten gerekruteerd in een multinationale registratiestudie met ATIRâ„¢ in ziekenhuizen in Europa and Noord Amerika. Rekrutering voor de studie is naar verwachting voltooid in de eerste helft van 2011. ATIRâ„¢ heeft de weesgeneesmiddelenstatus ontvangen van zowel de U.S. Food and Drug Administration (FDA) als de European Medicines Agency (EMA).

Over Kiadis Pharma
Kiadis Pharma is een op oncologie gericht biofarmaceutisch bedrijf dat producten ontwikkelt die nieuwe behandelingen mogelijk maken van terminaal zieke kankerpatienten. Dit zijn behandelingen die nu nog niet beschikbaar zijn maar waar een aanzienlijke behoefte aan is. Kiadis Pharma richt zich in de eerste plaats op de beperkingen en complicaties van hematopoietische stamceltransplantaties. Kiadis Pharma is gevestigd in Amsterdam. Meer informatie over Kiadis Pharma is te vinden op www.kiadis.com.

Over Hospira
Hospira is een wereldleider in speciale generieke injecteerbare geneesmiddelen. Hospira biedt een van de breedste portfolio’s van generieke acute zorg en oncologie injectables, evenals geïntegreerde infusie therapie en medicatiemanagementoplossingen. Door middel van haar producten helpt Hospira de veiligheid, kosten en productiviteit in de patientenzorg te verbeteren. Het bedrijf is gevestigd in Lake Forest, Illinois, USA, en heeft ongeveer 13.500 medewerkers. Meer informatie over Hospira is te vinden op www.hospira.com.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen