‘Moeilijke’ psychiatrische patiënten bestaan niet

Array

Ambivalent connections: Improving community mental health care for non-psychotic chronic patients perceived as ‘difficult’
Moeilijke patienten bestaan: alle hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg kennen ze. Psychiater Sigmund , stripfiguur uit de Volkskrant, wordt dagelijks doodmoe van ze en ziektekostenverzekeraars moeten diep voor ze in de buidel tasten. Maar wie zijn nu eigenlijk ‘moeilijke’ patienten in de GGZ? En waarom? En valt er iets te doen aan de problemen?
Uit het promotieonderzoek van sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Bauke Koekkoek blijkt dat patientkenmerken zoals leeftijd, geslacht en diagnose níet bepalen of een patient een ‘moeilijk’ geval is. Maar als de patient moeilijk te diagnosticeren is, veel complexe problemen heeft, en ook nog eens op een afwijkende manier om hulp vraagt, dan wordt het wél moeilijk. Als vervolgens ook nog eens de indruk ontstaat dat de patient controle heeft over het ‘moeilijke’ gedrag, dan gaat de hulpverlener dwars liggen. De zorg wordt slechter, de patient lastiger en de problemen worden groter.
Koekkoek ontwikkelde een interventieprogramma voor hulpverleners om uit deze vicieuze cirkel te komen. Na implementatie en toetsing in de praktijk blijkt dit programma patienten én hulpverleners te helpen om de zorg effectiever te maken.
Biografie
Bauke Koekkoek (Amstelveen, 1973). Hij behaalde zijn propedeuse in de sociale wetenschappen en volgde de opleidingen tot verpleegkundige,  sociaal-psychiatrisch verpleegkundige ,  verpleegkundig specialist GGZ en  de EMGO-opleiding Epidemiologie en Biostatistiek. Bauke Koekkoek werkte met ambulante patienten met ernstige en langdurige problematiek en ondernam buitenactiviteiten met jeugdigen en volwassenen met psychiatrische en andersoortige problemen (Belgie, Frankrijk, Verenigde Staten, Australie).
Bauke Koekkoek werkt als senior wetenschappelijk onderzoeker bij Proces, het onderzoeks- en opleidingscentrum van De Gelderse Roos/Pro Persona. Zijn promotie is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen