Voorzorgsmaatregelen brand Moerdijk

Array
De megabrand bij Chemie-Pack op industrieterrein Moerdijk is rond acht uur overgeslagen naar een tweede loods. Sinds woensdagmiddag woedt een enorme brand met grote rookwolken en steekvlammen tot veertig meter hoog. Omroep Brabant Radio en RTV Rijnmond werden ingeschakeld als rampenzender.De brand die om halfdrie uitbrak, woedt aan de Vlasweg. De brand ontstond in de middelste van drie loodsen, die diende als verpakkingsloods, aldus de burgemeester van Moerdijk, Wim Denie. De brandweer verwachtte eerst de brand rond negen uur onder controle te hebben, maar het vuur sloeg over naar een tweede loods en is inmiddels uitgebre1d naar twee anderen bedrijven. De brandweer verwacht nu dat het sein brand meester niet voor halfelf kan worden gegeven.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek naar de brand aangekondigd. De eerste gegevens werden woensdag al verzameld. De onderzoekers kijken naar de oorzaak en achtergronden van de brand en naar de crisisbestrijding, aldus de zegsman.

De inwoners van Moerdijk, Dordrecht en Hoeksche Waard moeten ramen en deuren gesloten houden vanwege de brand in Moerdijk. In Zuid-Holland geldt de hoogste alarmfase. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft ook het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) in werking gesteld. Dat is een landelijk coördinatiecentrum in Driebergen voor de inzet van brandweer en overige hulpdiensten. Leidinggevenden van de politie, de brandweer en de Milieudienst Rijnmond (DCMR) komen ook bijeen. Zij doen dat om voorbereidingen te treffen mocht de rookwolk van de brand bij de Moerdijk de Rotterdamse regio binnenkomen.

Bij de brand in Moerdijk zouden geen gevaarlijke stoffen in de lucht zijn gekomen. Dat is volgens burgemeester Denie gebleken uit metingen. Anderen spreken dat tegen. Volgens medewerkers is bij het bedrijf 400.000 liter zwaar kankerverwekkende chemisch materiaal opgeslagen. Zij spreken over giftig en bijtende chemicalien, die het bedrijf verwerkt. Dat bevestigt de politie.

Inwoners van Moerdijk en Dordrecht worden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. “Deze rookwolk is niet goed voor de gezondheid”, aldus de politie. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit adviseerde woensdag in afwachting van de uitkomsten van onderzoek op grasmonsters vee en kleinvee niet buiten te laten grazen. Voor meer informatie kan er gebeld worden naar het noodnummer van de gemeente Moerdijk is 0800-1351.

Boeren wordt geadviseerd het vee naar binnen te halen. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit komt op zijn vroegst donderdag met een officieel advies naar buiten of landbouwhuisdieren kunnen grazen in het gebied waar de rook van de brand in Moerdijk overheen trekt.

Tot die tijd is het wel verstandig om de dieren binnen te halen, liet een woordvoerder van de nVWA woensdag weten. Eerst moeten de metingen worden gedaan. Over eventuele luchtvervuiling kan donderdag waarschijnlijk duidelijkheid worden gegeven. Het onderzoeken van grasmonsters duurt langer.

De rookwolken heeft zich verspreid in een gebied van Moerdijk en Rotterdam tot Utrecht. De stank van de brand was in Utrecht te ruiken, aldus weerinstituut KNMI. De rookwolk was te zien op satellietbeelden. Eerder gebeurde dat volgens het KNMI ondermeer met de rookpluim die ontstond als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede.

Omroep Brabant is ingeschakeld als rampenzender. Inwoners kunnen voor meer informatie kijken op teletekstpagina 302.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen