GPS voor mensen met dementie

Array

De weg naar huis niet meer kunnen vinden, of zelfs compleet verdwalen. Dat is een vaak voorkomend probleem onder dementiepatienten. Van de 235.000 Nederlanders met dementie wordt 30 procent verzorgd in verpleeghuizen, 70 procent van de patienten woont nog thuis. Bij de laatste groep komen de meeste vermissingen door verdwalen voor. De ziekte legt een grote druk op mantelzorgers.

In het Algemeen Dagblad van 4 januari 2011, staat dat er in Belgie plannen zijn om ‘risicobejaarden’ te voorzien van een gps-chip in hun kleding. De Belgische federale politie pleit voor een chip die in een broekriem of een bh-bandje wordt geplaatst. Op deze manier zijn dementerenden bij vermissing gemakkelijk op te sporen.

Alzheimer Nederland staat open voor elke nieuwe ontwikkeling die de veiligheid van dementiepatienten vergroot en de mantelzorger ontlast. Er bestaan in Nederland al wel opsporingssystemen die gebruik maken  van gps. Deze hebben alleen nog verschillende praktische problemen. Zo zijn de apparaten vrij groot, prijzig en de opsporing door een familielid blijft toch vaak lastig. Dit blijkt ook uit een onderzoek van het Trimbos instituut uit 2010. (lees het onderzoek). Zodra er een degelijk systeem in Nederland op de markt komt zal AN haar achterban direct op de hoogte stellen van de mogelijkheden.

Het aantal dementiepatienten zal in de komende veertig jaar toenemen naar een half miljoen in 2050. Daarbij zal de beroepsbevolking die voor hen moet zorgen halveren.

Een zeer gebruiksvriendelijke en grafisch sterk verbeterde live GPS tracker. Of je nu wilt zien waar je vrienden uithangen, je dochter wilt volgen op weg naar huis in het donker, wilt weten hoe hard je hebt gereden , hoe ver je hebt hardgelopen, of om je inmiddels wat dementerende ouders in de gaten wilt houden, het kan allemaal met trackr!.  Daarom willen we je het volgende nieuws niet onthouden,  trackr! heeft een iPhone app en een vernieuwde website!

trackr! is nu ook beschikbaar voor de iPhone! Download trackr! direct in de App Store.

Bekijk op internet je laatste track of de demo track.

Andere  GPS systemen
In Nederland zijn er verschillende GPS systemen op de markt.

Bron: Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen