Nederlandse overheid en koepelorganisaties bespreken Duitse dioxinecrisis

Array

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) houdt de vinger stevig aan de pols wat betreft de dioxinecrisis in Duitsland. De nVWA heeft woensdagmiddag 5 januari een overleg georganiseerd met alle betrokken Nederlandse partijen, zoals ministeries, productschappen en betrokken sectororganisaties. Ook is er doorlopend contact met de Duitse overheden en de Europese Commissie. Voor zover nu bekend en op basis van de door Duitsland aangeleverde gegevens, lijkt de betrokkenheid van Nederland zeer beperkt en het risico voor de volksgezondheid minimaal. De Nederlandse betrokkenheid beperkt zich tot 2 partijen eieren (in totaal 136.000 stuks) die aan Nederland geleverd zijn. Deze zijn verwerkt in 2 bedrijven die eiproducten produceren bestemd voor de levensmiddelenindustrie. Een gedeelte van deze eiproducten is geleverd aan een andere lidstaat in Europa; een ander deel is in Nederland verder verwerkt. In opdracht van de nVWA heeft het ControleBureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE) deze partijen getraceerd. Voor zover deze eiproducten nog aanwezig zijn, zijn deze inmiddels geblokkeerd. Een klein gedeelte kan in de voedselketen terecht zijn gekomen. Gezien de kleine aantallen en de verdunning is het risico voor de volksgezondheid minimaal.

Vandaag heeft de Europese Commissie via haar RASFF-systeem (Europees waarschuwingssysteem) de stand van zaken over de Duitse dioxinezaken gegeven. Op basis van de verkregen informatie zijn er geen leveranties geweest van voedervetten, mengvoeders, vlees of melk buiten Duitsland.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.

Bron: nVWA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen